NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ajutorul de deces, mai mare în 2015

În 2015, cuantumul ajutorului de deces crește cu peste 100 de lei, după cum se stabilește în bugetul asigurărilor sociale pentru acest an.

 Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 a apărut în Monitorul Oficial nr. 961 din 30 decembrie 2014 şi a intrat în vigoare în 2 ianuarie 2015. Prin intermediul acestui act normativ s-a stabilit creşterea câştigului salarial mediu la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat de la 2298 de lei, cât a fost în 2014, la 2415 lei, notează avocatnet.ro.

Prin urmare, cuantumul ajutorului de deces creşte, în cazul asiguratului sau pensionarului, tot la 2415 lei – ceea ce reprezintă o majorare de 117 lei faţă de anul 2014.

Totodată, există o mărire a ajutorului de deces şi în cazul membrului de familie al asiguratului sau al pensionarului. Concret, în 2015, cuantumul este de 1208 lei cu 59 de lei mai mult decât în 2014.

Persoanele care pot beneficia de ajutor sunt soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care dovedeşte că a suportat cheltuielile de deces, informează Casa Naţională de Pensii Publice.

Cererea pentru acordarea ajutorului se depune, după caz, la casă teritorială de pensii sau la angajatorul asiguratului decedat.

Ajutorul se plăteşte în cel mult 24 de ore de la momentul solicitării, după caz, de către angajator, instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj sau casă teritorială de pensii.

sursa stiri digi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Petiție controversată pentru deshumarea vestitului părinte Iustin Pârvu.”Să mă scoateţi afară”

Redacția

Robert Cogeanu a fost înmormântat astăzi (VIDEO)

Redacția

Comercianții din piețele orașului, invitați să-și expună problemele cu care se confruntă

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site