Voluntariatul se hrănește cel mai mult din satisfacțiile produse atunci când reușești să ajuți pe cineva sau să sprijini o cauză. Satisfacțiile materiale sunt mai rare, și doar în mod excepțional e vorba de bani. Una dintre cele mai active organizații ale societății civile din Pașcani, Asociația „ȘANSA 2010”, a premiat astăzi pe câțiva dintre voluntarii care au contribuit la proiectele desfășurate în ultimii ani. Festivitatea, organizată cu ajutorul Primăriei, a avut loc astăzi, de la 16.30, în sala de festivități a fostului sediu al administrației locale.
Președintele asociației, prof. Mihaela Spiridon, a trimis un comunicat de presă în care a motivat frumos activitatea de voluntariat a tinerilor. Îl redăm în continuare.
„Există numeroase motive pentru care copiii și tinerii noștri au ales să fie voluntari, deși multe dintre ele le-au descoperit pe parcurs. De ce voluntariat? Pentru ca:
– Ai ocazia să cunoști persoane care au aceleași preocupări ca și tine;
– ONG-urile sunt catalizatori pentru relațiile interumane, poți sa iti faci conexiuni și prieteni în foarte multe orașe și țări, îmbogățindu-ți astfel personalitatea și experiența; noi chiar suntem rezultatul experiențelor și persoanelor din jurul nostru.
-Ai parte de o diversitate a gândirii, a mentalităților, a comportamentelor. Oamenii sunt unici, dar într-un ONG pasiunile se intersectează și persoane diferite se pot uni pentru a realiza lucruri frumoase împreună; singur poți abandona foarte ușor visele tale, însă împreună cu ceilalți te clădești și te dezvolți.
-ONG-urile sunt incubatoare pentru persoanele cu inițiativă, înveți să iei atitudine față de anumite situații, te desprinzi din postura de spectator și acționezi, înveți lucrurile nu teoretic, ci practic, după conceptul ”learning by doing”.
– ai ocazia să coordonezi un proiect prin care să te dezvolți și care poate schimba comunitatea din care faci parte, nu ești îngrădit de vreo ierarhie instituțională sau de birocrație.
-poți oferi un zâmbet și acest gest ți se va întoarce înzecit, nu există hrană mai bună pentru suflet.
Voluntariatul este înca o utopie a generatiilor actuale pentru simplul motiv ca nu aduce nici un profit sau nu are relevanță. Cu toate acestea o mână de oameni reușesc de aproape doi ani sa se vadă zilnic și sa realizeze împreuna proiecte frumoase, atât pentru ei, cât și pentru cei din comunitatea din care fac parte.
Așa s-a “născut” ȘANSA 2010, așa a „crescut” ca o mică familie, fără resurse financiare, fără ca cineva să fie plătit sau răsplătit pentru ceea ce face. De ce? Ne grăbim să judecăm generațiile de tineri ca fiind slab pregătite intelectual, profesional sau pur și simplu pentru viață, dar noi, adulții, la rândul nostru nu-i sprijinim suficient în inițiativele lor. Uităm că din această comunitate ne-am ridicat, că de aici ne asigurăm resursele materiale sau sufletești de care avem nevoie, sau pur si simplu considerăm că nu are rost să facem ceva util și pentru ceilalți, pentru că nu avem…timp. Comunitatea nu e un termen singular, e un tot care ne cuprinde pe toți, dacă ne excludem din ea, ne anulăm ca persoane și rămânem indivizi egoiști.
Avem printre noi tineri talentati, cu idei deosebite, cu potențial creativ suficient pentru a dezvolta concepții sănătoase și durabile despre noi ca și comunitate. Iată că sunt și copii sau tineri care preferă să facă altceva cu timpul lor liber, decât sa il irosească în fața unui ecran sau monitor, trăind emoții și sentimente care nu le aparțin. Ei vor sa trăiscă propriile emoții , propria viață, împărtășind toate acestea cu ceilalți, pentru că nu ești niciodată complet dacă ceea ce realizezi are un scop egoist, te priveste doar pe tine și pe “ai tai”, întotdeauna iți vei dori mai mult, neștiind de fapt ce cauți.
Iată de ce voluntariatul este o platformă de lansare pentru “brandul” tău personal, pentru că ai ocazia să îți demonstrezi competențele, abilitățile, calitățile, să transmiți ceea ce ești tu în mod liber, gratuit și constant. Experiența pe care o treci în CV, cât și contactele, recomandările și dezvoltarea personală sunt aspecte de care beneficiezi nu doar când te prezinți la un interviu de angajare, ci pe tot parcursul vieții tale, te formează ca om , te definesc, te reprezintă, te împlinesc.
Asta au înțeles cei care fac voluntariat, iar recompensele nu sunt de natură financiară. Dar cu toții au înțeles că în viață importante sunt alte motive ale acțiunilor noastre si alte recompense. Așa cum, cunoștintele sub orice formă le întâlnim, sunt hrană pentru intelect, faptele, acțiunile noastre în armonie cu ceilalți, sunt hrană pentru suflet. Omul este mai ales ființă spirituală, de aceea nu poate trăi ancorat doar în intelect și în sine.
Când te vezi oglindit în cei din jur, când lași ceva în urma ta, trăiești cu adevărat!”
Cei care vor să sprijine inițiativele Asociației „ȘANSA 2010” pot folosi următoarele date de contact:
Email: clubsansa_2010@yahoo.com; mihaelaiulia_s@yahoo.ro;
Președinte, Mihaela Iulia Spiridon
Tel. 0745903243, 0723276029, 0332565563
Cont bancar: Asociaţia ŞANSA 2010, Paşcani, RO79 RZBR 0000 0600 1311 3080
Citește și: {loadposition articlescategoryload}