RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Premieră în România: S-au înregistrat mai multe malluri închise, decât lansări noi în 2017

Volumul spaţiilor comerciale închise anul trecut l-a depăşit pe cel al deschiderilor de noi centre comerciale, pentru prima dată în istorie, în contextul în care consumul a atins cote maxime.

 

  

Suprafaţa cumulată de mallurilor Oradea Shopping City, deţinut indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, şi Vitantis din Bucureşti, deţinut de un fond de investiţii, plus hipermarketurile real din Suceava şi Constanţa, toate închise anul trecut, a depăşit-o pe cea a noilor malluri Shopping City Râmnicu Vâlcea, dezvoltat de NEPI Rockcastle, şi Palatina din Cluj-Napoca, în proprietatea lui Vasile Puşcaş, la care se adaugă extinderea mallurilor Shopping City Galaţi şi a AFI Palace Cotroceni.

„2017 a fost unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere al deschiderilor, piaţa întorcându-se la volumul înregistrat acum 15 ani, în 2003, anul care marchează startul real al dezvoltării pieţei centrelor comerciale din România. Anul trecut a marcat o premieră: este primul an în care închiderile de centre comerciale au depăşit volumul deschiderilor, marcând o situaţie bizară, în contradicţie cu evoluţia spectaculoasă a vânzărilor şi potenţialul încă neacoperit al pieţei”, a declarat Florian Gheorghe, managerul departamentului de research al companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services.

În urmă cu opt ani, cheltuielile medii lunare, rezervate de o familie pentru consum, erau de circa 1.500 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din această sumă, 41% mergea pe alimente şi băuturi nealcoolice, 5,4% pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, 4% pe mobilier şi întreţinerea locuinţei şi 1,3% ajungea la restaurante, cafenele şi hoteluri. Pe măsură ce românii au început să aloce o sumă tot mai mare consumului, ponderea cheluielilor cu mâncare a scăzut în favoarea achiziţiei de haine, încălţăminte, mobilier şi întreţinerea locuinţei. La mijlocul anului trecut, banii dedicaţi lunar consumului au ajuns la circa 2.000 de lei/familie, cu o treime mai mult decât în 2010, creşterea fiind constantă an de an.

În paralel, magazinele din România au început să vândă tot mai mult, pentru ca în ultimii trei ani, creşterile anuale înregistrate de vânzările retailerilor să fie cele mai mari din Uniunea Europeană. Volumul de vânzări în retail a cunoscut în trimestrul al treilea al anului trecut o creştere de 13,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, cea mai mare din Europa, potrivit statisticilor Eurostat.

Livrările de centre comerciale au înregistrat o evoluţie modestă în 2017, însumând doar 66.700 mp la nivel naţional, cu aproape 70% mai puţin decât în anul precedent. În 2017 au fost deschise doar două centre comerciale noi şi au fost realizate două extinderi, comparativ cu patru noi deschideri şi şase extinderi în 2016. Dacă deschiderile au cumulat 66.700 mp, închiderile au totalizat 82.820 mp, considerând şi încetarea activităţii centrului comercial Vitantis din Bucureşti din primele zile ale acestui an.

Sursa 

Related posts

CFR Iași se pregătește de iarnă și cumpără peste 30 tone de motorină în valoare totală de peste 225.000 de lei

Redacția

Mai multe societăţi din Pașcani ale căror acţiuni se tranzacţionau pe piaţa Rasdaq şi-au luat adio de la Bursă

Redacția

Ai centrală termică de apartament? Din toamnă, plătești în plus, iar dacă are 10 ani te obligă să o schimbi

Redacția
Încarcă...