NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Poveşti de altădată – Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”, Biserica Sf.Voievozi „Mihail și Gavril” și Muzeul Municipal

Situat pe Valea Siretului, la marginea sudică a Podişului Sucevei, oraşul Paşcani este a doua localitate urbană ca mărime din judeţul Iaşi.Locuită încă din cele mai vechi timpuri, localitatea este atestată documentar prima dată abia în anul 1419, într-un hrisov de danie datat cu 8 aprilie.

Într-un alt document din 2 iulie 1453 emis de către Alexăndrel Vodă, se vorbeşte despre localitate care atunci făcea parte din moşia boierului Oană Paşcă.Denumirea de „Paşcani”, pare să vină de la acest boier, care era în secolul al XV-lea stăpânul acestor meleaguri. De-a lungul timpului, Paşcaniul a trecut din stăpânirea familiei Paşcă în stăpânirea Cantacuzinilor.Dezvoltarea aşezării a avut loc ca urmare a amplasării favorabile comerţului menţinându-se timp de câteva secole ca un mare târg de vite, cereale şi lemne. În 1821, domnul Mihai Şuţu acordă boierului Iordache Roset-Roznovanu dreptul de a ţine 21 de iarmaroace pe an pe moşia Paşcaniului. Din anul 1831, când i se acordă titlul de târg, localitatea începe să se dezvolte, extinzându-se atât ca suprafaţă cât şi ca populaţie. Casa de Cultură a fost înfiinţată în anul 1961 şi aici se desfăşoară mai multe activităţi: teatru, muzică şi dans popular, dans modern, dans de societate, muzică corală şi grafică şi pictură. Din anul 1971, poartă numele unei personalităţi importante a țării noastre, un mare scriitor, Mihail Sadoveanu. Aici sunt găzduite manifestări artistice: spectacole, expoziţii, simpozioane, concursuri şi conferinţe.În fiecare an au loc manifestări tradiţionale cum ar fi Zilele „Mitropolit Visarion Puiu” în luna februarie şi Zilele „Mihail Sadoveanu” în luna noiembrie.Instituţia oferă condiţii bune pentru desfăşurarea spectacolelor, sala având o capacitate de 440 de locuri, scena cu pod şi instalaţie de lumini.

 Biserica „Sfinţii Voievozi  Mihail şi Gavril”

  

De-a lungul timpului, Paşcaniul a trecut din stăpânirea familiei Paşcă în stăpânirea Cantacuzinilor. Aşezarea era, la începutul secolului al XVII-lea împărţită în două, fiind menţionate „jumătatea de sus” şi „jumătatea de jos”. Conform unui act ce datează din 15 aprilie 1628, domnul Moldovei, Miron Barnovschi a cumpărat „partea de sus”, schimbând din nou stăpânul Paşcaniului.Dintre toţi, Cantacuzinii au fost cei care şi-au lăsat cel mai pregnant amprenta asupra aşezării. Boierul Iordache Cantacuzino, care se bucura de o autoritate fără egal la acea vreme, lasă Paşcaniului stema cu vulturul bicefal şi ajută localitatea să se dezvolte. Biserica „Sfinţii Voievozi  Mihail şi Gavril” este situată pe Aleea Parcului nr. 5, în centrul oraşului. Acest lăcaş sfânt a fost ctitorit în anul 1664 de către vistiernicul Iordache Cantacuzino şi a doua sa soţie, în imediata apropierea a palatului. Construcţia este caracterizată de un stil arhitectonic specific arhitecturii moldoveneşti din secolul al XVII-lea, iar deasupra intrării în biserică, veţi vedea o pisanie în limba slavonă.În anul 1807, biserica a fost refăcută. De-a lungul timpului, la această biserică au slujit mai mulţi preoţi. De menţionat este preotul Mihai Mocanu, care în perioada 1980 – 2004 a fost paroh al acestei biserici.În fiecare an pe data de 8 noiembrie, se sărbătoreşte hramul bisericii. Aici se celebrează slujbe deosebite, la care participă un sobor de preoţi şi foarte mulţi credincioşi. Hramul bisericii este o bucurie pentru toţi credincioşii care vin aici pentru a se ruga pentru ei, pentru familiile lor şi pentru cei răposaţi. Există obiceiul ca în fiecare an, la această sărbătoare, preoţii şi enoriaşii să ofere celor nevoiaşi pachete cu alimente.

Muzeul Municipal Pașcani

Muzeul Municipal îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu restrâns, în clădirea fostei Primării.Înfiinţat în anul 1997, păstrează aproximativ 1300 de exponate. Printre obiectele importante se numără: moneda de argint din anul 1402, vase din cultura nouă, urne Cucuteni, topoare neolitice şi eneolitice, moneda romană din timpul lui Commodus, vase din cultura Nouă, dar şi fragmente osteologice de mamut provenite de pe valea Siretului.În acest muzeu veţi vedea  şi obiecte valoroase etnografice şi anume: fuste de lână, plug de lemn, costum de mire şi de mireasă. Tot aici sunt păstrate obiecte religioase deosebit de valoroase, cărţi şi icoane, decoraţii militare începând din antichitate şi până în prezent.

Sursa Evenimentul.ro

Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic: 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Copiii din Pașcani sunt invitați la Casa de Cultură unde au ocazia să învețe cum să dea viață unei păpuși

Oana Cordoneanu

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Redacția

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii în PRIMA ZI DE PAŞTI: haine noi, ciocnitul ouălor şi scăldatul în apă curgătoare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site