RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Povestea unei femei din Valea Seacă sechestrată ani de zile în Turcia: Vrea o casă unde să își crească copiii pe care i-a trimis în centru de plasament din cauza mizeriei

Caz dramatic în comuna Valea Seacă. O mamă vrea să îi aducă acasă, lângă ea,  pe copiii pe care îi are într-un centru de plasament, pe care i-a instituționalizat pentru a nu trăi în condiții mizere. Toți aceștia au venit pe lume în Turcia, acolo unde femeia a mers în 1998 pentru a-și face un trai mai bun. S-a reîntors în țară în 2009, când a scăpat din mâinile celui care o ținea captivă.

 

Maria Baltag are 56 de ani, și trăiește acum într-o casă improvizată, ridicată pe un fost beci. Plânge mai mereu, iar la orice pas vorbește de copilașii ei cei mici, doi băieți și o fată. Spune că îi iubește și ar vrea să îi aibă lângă ea tot timpul, nu doar pe perioada vacanțelor când sunt lăsați să plece din centrul de plasament din Verșeni. “Au fost la mine pînă pe data de 10 septembrie. Nu au vrut să plece, la fel cum o făceau mereu. Mi-au zis, mămică vrem să stăm cu tine aici”, ne poveștește femeia.

  

 Din anul 2009, când s-a întors din Turcia, și-a improvizat o casă pe un teren aparținând părinților. Este pentru al șaselea an consecutiv de când se chinuie. “Am mers în Turcia cu o prietenă, să îmi fac un trai mai bun, dar numai eu știu prin ce am trecut. Peste zece ani am fost sechestrată de un individ la care am fost dusă să muncesc și cu care am cei trei copii. Înainte de a-l naște pe primul m-a lăsat să vin acasă. I-am cumpărat mamei mele o căruță cu lemne și un porc. Ulterior am plecat înapoi. Când am născut în Turcia m-au întrebat asistentele al cui estec opilul. Nu am vrut să spun cine este tatăl, pentru că nu mă căsătorisem cu el. Îmi ceruse să renunț la credința ortodoxă și să trec la musulmani. Așa ceva nu am acceptat deloc”, ne povestește Maria Blatag.

A scăpat în anul 2009 din locul unde era ținută, după ce acel bărbat cu care avea copii a fost arestat. Ajunsă în România cu ajutorul autorităților a reușit să le facă micuților certificate de naștere, dar nu a putut să îi îngrijească mult timp. “În toți acești ani am trăit doar din ceea ce am primit de la alții. Părintele din sat ne-a ajutat cu tot ce a putut. Ne-a dat chiar și documente să mergem pe la mănăstiri să primim  ajutor. Ne-a ajutat tare mult și părintele Cristea de la Pașcani, să îi dea Dumnezeu sănătate”, mai spune femeia.     

Singura dorință a femeii este aceea de a-și reîntregi familia, pe care o mai are. Nu își dorește decât să construiască două camere pe locul pe care îl deține, nu departe de centrul comunei, pentru a putea trăi acolo cu copiii. Maria mai are două fete din prima căsătorie, care acum sunt măritate.

Părintele Dumitru Cristea, de la biserica cu hramul Sfântului Mucenic Gheorghe, cunoaștea situația acesteia. O ajută mereu, la fel ca pe mulți alți sărmani, așa cum poate. Maria Baltag face parte din evidența Asociației “Mila Creștină”, respectiv “Teofil cel Milostiv”. Este cu adevărat un caz social, o femeie necăjită, fără soț, cu trei copii, care cândva a încercat să-și găsească liniștea și să se realizeze în străinătate, în Turcia. Dintr-o relație de acolo au rezultat trei copii. Tatăl lor și-a pierdut libertatea, iar femeia a revenit în țară. Copiii au fost preluați de un centru de plasament, Școala Ajutătoare de Copii, de la Verșeni. Maria a revenit acasă, într-o căsuță insalubră, unde abia supraviețuiește. Ce a depins de noi, ajutor material, alimente sau alte lucruri, cu dragoste am ajutat-o. Dar trebuie ceva mai mult, implicarea organelor locale, să dezbată moștenirea în care să i se elibereze un titlu de proprietate, iar noi, cei care am aflat acest caz, vă chemăm să facem o colectă pentru Maria Baltag, să-i construim o căsuță în care să poată locui. Am decis deja să-i aducem lemne pentru iarnă, copiii au venit acasă în vacanță și ne-am îngrijit de încălțăminte, îmbrăcăminte și alimente. Sperăm să redăm liniștea acestei mame care are meritul de a fi revenit acasă în România, de a fi botezat în religia ortodoxă cei trei copii. Vine iarna și e greu de presupus că se poate locui acolo. Vă rugăm pe toți cei care ne urmăriți, să recurgem la o colectă pentru a face măcar o cameră și un hol în care să trăiască întreaga familie. E un caz de excepție și merită ajutat”, a declaratpărintele Dumitru Cristea.

 

Cine vrea să dea o mână de ajutor acestei femei o pot contacta la numărul de telefon 0744/935.438 sau pot lua legătura cu părintele Dumitru Cristea.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

O elevă a copiat exerciții și teme pentru copiii care nu au acces la școala online

Redacția

Manifestaţia anticorupţie continuă la Chişinău

Redacția

Intrarea la Ștrandul Municipal se va face pe bază de brățări pe culori diferite

Diana Marcu
Încarcă...