RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Polul sărăciei din judeţul Iaşi: Iată lista comunelor cu cei mai mulţi asistaţi social!

Un mare paradox: deşi statistica arată că nivelul de trai din judeţ creşte de la an la an, creşte în acelaşi timp şi numărul beneficiarilor de venit minim garantat. Din 2013 şi până în 2017, cei care primesc aceşti bani s-au înmulţit cu 26%. Practic, la fiecare patru ieşeni ce trăiesc sub limita subzistenţei a mai apărut încă un sărac lipit lângă ei.

 

Iaşul este unul din judeţele cu cei mai mulţi astfel de asistaţi. Din 2013 până acum pe astfel de ajutoare statul a cheltuit numai la Iaşi circa 25 de milioane de euro. Dacă acest venit minim garantat s-ar fi anulat, aşa cum s-a cerut recent la cel mai înalt nivel în Parlament, chiar de către preşedintele Senatului, lider în coaliţia guvernamentală, pe motiv că ar încuraja nemunca, atunci cu aceşti bani s-ar fi putut construi, de exemplu, două pasaje supraterane precum cel dintre Dacia şi Păcurari. 

  

Judeţul Iaşi se află pe un loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte numărul asistaţilor sociali. Plăţile anuale în baza legii venitului minim garantat aproape s-au dublat în ultimii ani, iar numărul celor care beneficiază de ajutoare sociale a crescut constant. Faţă de 2013, numărul mediu lunar al asistaţilor sociali a crescut cu 26% în 2017. La nivel naţional, Iaşul e depăşit de judeţe precum Dolj, Buzău, Galaţi, Bacău, Teleorman sau Vaslui, dacă ne raportăm la ultima lună în care s-au făcut publice astfel de date (luna mai 2017).

În medie, aproape 9.000 de persoane din judeţ ridică lunar ajutorul social. În mod normal, beneficiarii ar trebui să efectueze, la solicitarea primarului, activităţi de interes local. Pe tot parcursul anului trecut s-au făcut plăţi de 30,6 milioane lei, o sumă record pentru ultimii cel puţin patru ani. Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a efectuat 103.980 de plăţi în judeţ, dar acest lucru nu înseamnă că numărul reprezintă şi totalul beneficiarilor, întrucât există persoane care încasează ajutorul social cel puţin o dată pe an.

În schimb, AJPIS centralizează numărul asistaţilor sociali la nivel de lună, iar anul trecut, în medie, au fost 8.665 de beneficiari. În 2017, în primele cinci luni ale anului, media ajunge la 8.898 persoane. În 2013, erau 7.035 de asistaţi sociali, iar plăţile în acel an ajungeau la 16,9 milioane lei. Sumele medii lunare pe care le primeşte un asistat social în judeţul Iaşi sunt cuprinse între 419 lei (Lungani) şi 151 lei (Valea Lupului).

O explicaţie pentru creşterea numărului de asistaţi ne-a oferit-o Costel Grojdea, şeful AJPIS: la întocmirea dosarelor nu se mai iau în calcul unele venituri care, în trecut, erau avute în vedere, iar un exemplu în acest sens este alocaţia de stat pentru copii. În perioada ianuarie 2013 – mai 2017, ajutoarele sociale plătite în judeţul Iaşi au avut o valoare de peste 106 milioane lei. Adică echivalentul a circa 25 milioane de euro, având în vedere un curs mediu al acestor ani. Sau, ca să fim mai „plastici“: o sumă de bani echivalentă cu cea necesară construirii a două pasaje supraterane precum cel dintre Dacia şi Păcurari.

Unde sunt cei mai mulţi şi cei mai puţini asistaţi sociali

Comuna cu cele mai mari plăţi în baza legii venitului minim garantat este Lungani. Anul trecut, în baza dosarelor făcute de către autoritatea locală, au fost făcute plăţi de 1,8 milioane lei către un număr mediu lunar de 363 de beneficiari. „Cei care primesc ajutoare sociale lucrează în activităţi de înfrumuseţare a comunei, există o hotărâre a Consiliului Local prin sunt stabilite cu exactitate acţiunile de acest fel. Se fac verificări, se întocmesc rapoarte, iar cei care nu prestează activităţile sunt suspendaţi la plată“, a susţinut ieri primarul Gheorghe Pricopie.

Suma achitată în Lungani este cea mai mare din judeţ, iar în top se mai află Hârlăul (1,49 milioane lei, 377 beneficiari lunar), Mironeasa (1,36 milioane lei, 297 beneficiari lunar) şi Ţibăneşti (1,3 milioane lei, 305 beneficiari lunar). În municipiul Iaşi, cu toate că există cel mai mare număr de asistaţi sociali din judeţ (385/lună), plăţile au fost de sub un milion de lei (958.552 lei).

În restul celor 93 de localităţi din judeţ, plăţile au fost, de asemenea, de sub un milion lei în fiecare dintre acestea. Statul asigură plăţi semnificative şi în cazul asistaţilor sociali din localităţi precum Popeşti (848.919 în 2016), Podu Iloaiei (827.040 lei), Stolniceni-Prăjescu (791.296 lei), Paşcani (782.554 lei), Răducăneni (718.288 lei), Moţca (714.705 lei), Dagâţa (678.254 lei), Todireşti (630.261 lei), Sireţel (619.488 lei), Brăeşti (546.548 lei), Ruginoasa (515.996 lei), Trifeşti (511.825 lei), Ţibana (510.348 lei) şi Erbiceni (508.220 lei). La polul opus, însă, se află localităţi unde numărul lunar de beneficiari este extrem de redus, iar plăţile nu trec de 4.000 lei/lună: Ţuţora (nouă), Prisăcani (nouă), Strunga (şapte), Roşcani (şase), Aroneanu (patru), Andrieşeni (doi) şi Vlădeni (doi).

Continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Locuitorii suburbiei Sodomeni rămân patru zile fără apă

Carmen Bălăceanu

Cornelia Catanga a rămas fără casă. Artista riscă să ajungă în stradă

Redacția

O treime dintre români se așteaptă să fie afectați financiar de pandemia de coronavirus

Redacția
Încarcă...