RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ministrul interimar de la Educatie le pregateste ceva profesorilor

Sistemul de invatamant preuniversitar se modifica din nou radical in aceste zile. S-a revenit deja la vechiul sistem de titularizare si se renunta la finantarea ”per capita” pentru scoli. In plus, salariile cadrelor didactice pentru perioada de vara vor veni in transe, iar in toamna se va acorda suta de euro pentru manuale aferenta anului 2010.

Titularizarea, modificata

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, va modifica radical in perioada urmatoare Legea invatamantului promovata de fostul ministru, Daniel Funeriu. Primul pas a fost deja facut, Pop modificand prin Ordin sistemul de titularizare. ”S-a revenit la forma veche, ceea ce e un semn de normalitate. Vor exista detasari si pretransferuri, cu acordul unitatii, iar titularizarea va avea loc in sistem, nu pe scoala. Vor fi, asadar, centre de examen de titularizare si repartitii computerizate”, a declarat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP). Examenele de titularizare pe posturile vacante din invatamant au loc la inceputul lunii august si, potrivit normativelor impuse de Daniel Funeriu, aspirantii la un post de cadru didactic ar fi concurat la nivelul scolii care a declarat vacanta o catedra. Altfel spus, subiectele de examen si examinarea propriu-zisa deveneau atributia scolii care avea nevoie de personal. Dupa modificarea legislativa, se revine la organizarea unui examen unic, centralizat, la care participa toti candidatii. In functie de notele obtinute si de optiunile exprimate, repartitia pe posturi se face computerizat.

  

 Dispare finantarea ”per capita”

O alta schimbare majora vizeaza finantarea unitatilor de invatamant dupa sistemul ”per capita”. Fostul ministru Daniel Funeriu a impus ca finantarea sa fie alocata elevului si sa-l urmeze pe acesta in cazul in care schimba unitatea de invatamant. In acest mod, scolile bine cotate, cu un numar mare de elevi, urmau sa primeasca cei mai multi bani. Intentia a fost aceea de a crea competitie intre unitati, lupta pentru elevi, care sa duca la cresterea nivelului calitativ. Inevitabil insa, acest lucru ar fi dus la inchiderea scolilor care, din cauza numarului mic de elevi, nu ar mai fi avut suficienti bani pentru a acoperi costurile de functionare. ”Discutia de baza, pe structurile sindicale, a vizat o solutie de adoptat. Ori se schimba legea integral, ori se aduceau amendamente. Am mers pe ideea amendamentelor si, din cate stiu, exista acordul ministrului pentru acest lucru”, a  explicat Laviniu Lacusta. Asadar, finantarea unitatilor de invatamant se va face ca si pana acum, de la minister si administratiile locale.

 

Bani in transe

Pe langa modificarea din nou radicala a sistemului preuniversitar de invatamant, profesorii trebuie sa se astepte si la ”surprize” de ordin financiar. Astfel, salariile pentru perioada de vara, aferente lunilor iulie si august, vor veni in mai multe transe. ”Noi am cerut plata intr-o singura transa dar, la intrunirea avuta la Bucuresti cu colegii sindicalisti din tara, nu s-a pus aceasta problema in mod imperativ. Sunt cateva incurcaturi care trebuie rezolvate, una dintre ele vizand majorarea cu 8% a salariilor. Sunt contabili care spun ca nu ar trebui aplicata si pentru perioada de concedii, dar ea va fi aplicata. E aceeasi discutie care a fost atunci cand s-au taiat salariile cu 25%. Cert este ca se va aplica majorarea de 8%”, a explicat Laviniu Lacusta, liderul USLIP. Profesorii vor primi prima transa din salariul pe vara intre 25 si 30 iunie, urmand ca a doua transa sa fie platita in luna iulie.

Bani pentru rechizite

Profesorii ieseni au si motive de bucurie. In toamna vor primi echivalentul sumei de 100 de euro, bani destinati achizitiei de carti si rechizite scolare. ”Anul trecut s-a acordat acea diferenta de 75 de euro castigata in instanta pentru 2009, iar in septembrie – octombrie va veni suta de euro aferenta anului 2010. Majoritatea proceselor deschise de noi au fost castigatoare si, in circa o luna, va fi uniformizata decizia, se va da un verdict care nu are cum sa fie decat favorabil”, a explicat Laviniu Lacusta. Potrivit legislatiei, cadrele didactice aveau dreptul la o suma anuala echivalenta cu 100 de euro pentru achizitia de carti. Plata a fost sistata de Guvernul condus de Emil Boc, ceea ce a dus la un val de procese deschise de sindicalistii din invatamant. Acordarea acestei sume a fost ulterior anulata prin Legea Educatiei.

 

sursa 7est.ro

Related posts

Doliu în familia unui preot din Târgu Frumos: Fiul acestuia a decedat într-un accident la Trei Iazuri (Video)

Marius Parteni

26 octombrie, Ziua Sfântului Dumitru

Redacția

Solidaritate cu familiile a căror casă a fost distrusă într-un incendiu la Mircești

Oana Cordoneanu
Încarcă...