RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Politică? Nu, disperare!

Dezbaterea publică organizată de Actualitatea TV și NewsPascani.com cu privire la condițiile impuse de noul operator al serviciilor de apă-canal a stârnit reacții din partea primarului Dumitru Pantazi, dar și din cea a principalului său susținător Cătălin Cojocaru de la Bit TV.

Dacă reacțiile primarului nu mai miră pe nimeni, surprinzătoare a fost reacția jurnalistului Cătălin Cojocaru la adresa inițiativei , dar și a concluziilor cetățenilor: atacarea hotărârilor de aderare la ARSACIS și de delegare a serviciului de apă canal către ApaVital în contenciosul administrativ, și inițierea de referendumuri pentru demiterea primarului și de dizolvare a Consiliului Local.

Cojocaru a catalogat la tv, atenție: cu o oră și jumătate înainte ca dezbaterea să fie adusă la cunoștința publicului larg prin difuzarea pe programul local Actualitatea TV, că aceasta a fost organizată din motive politice și de protejare a unor firme din Pașcani care sunt lezate în interese de către noul operator de apă și canal.

  

Nimic mai fals. Noi ne-am întâlnit cu 250 de pășcăneni pe care nu i-a adus la această dezbatere publică apartenența sau simpatiile față de un partid politic, ci disperarea. Disperarea că de pe 1 august vor rămâne fără un lucru vital vieții: apa. Ce ciudat sună acum ApaVital, nu?

La dezbatere pășcăneni nu au făcut politică, nu au spus că o doctrină e mai bună decât alta, ci din contra: că sunt dezamăgiți de clasa politică. Da, de clasa politică la modul general, însă au particularizat și au avut curajul să o individualizeze în primarul Dumitru Pantazi, pentru că el le-a cerut votul promițându-le mare cu sarea.

Păi cum ar fi putut să aibă un scop politic această întâlnire când eu și colegul meu Marius Parteni am explicat pășcănenilor că de vină pentru această situație nu este doar Dumitru Pantazi și Ciuma Roșie, așa cum acuzau unii prezenți în sală, ci toate partidele din Consiliul Local, în afara de jumătatea neprihănită a PP DD, Ioan Danu, care s-a opus cu riscul de a fi exclus din partid.

Cojocaru habar nu are, probabil, că organizarea unor astfel de dezbateri sunt obligația primarului Dumitru Pantazi conform constituției și legilor acestor țări, atunci când sunt probleme de interes public. Mie nu mi se pare doar de interes public ci chiar vital, din nou vital!, iar consultarea populației cu privire la aderarea la ARSACIS și delegarea servicului de apa canal la ApaVital trebuia făcută înaintea adoptării hotărârilor în Consiliul Local.

Ce e rău într-o dezbatere publică? De ce fuge primarul de astfel de întâlniri. De ce în SUA și în celelate țări civilizate, astfel de dezbateri sunt organizate în mod curent de administrațiile publice, dar și de presă? Pentru că sunt dăunătoare democrației? Nu, pentru că sunt vitale!

Mă  obsedează sintagma vital asociată cu apa în numele acestei companii ieșene care amenință pășcănenii că nu vor mai avea apă, apă atât de vitală vieții, nu? Ce mai nonsens, speculat de altfel de unul dintre participanții la dezbatere.

Cătălin Cojocaru ar fi trebuit să organizeze și el o astfel de dezbatere pentru ca  cetățenii să poată dialoga direct și să adreseze întrebări factorului decizional, fără intermediari, așa cum se face în țările cu adevărat democratice. Nu o face pentru că rezultatul și concluziile ar fi aceleași. Toată lumea știe că primarul Dumitru Pantazi se află la cota de avarie ca popularitate, aici este de fapt deranjat cu adevărat Cojocaru și Bit TV.

Demersurile de a ataca hotărârile sus amintite sunt lăudabile, la fel și ideea organizării unui referendum pentru demiterea primarului și dizolvarea Consiliului Local. Sunt semne clare că societatea civilă se mișcă, ia atitudine, nu mai suportă și vrea să se implice în viața publică a comunității. Astfel de lucruri trebuie încurajate de presă și mediatizate, nu blamate pentru că tu ești în solda cuiva.

P.S.: Noi ca jurnaliști, dacă Cojocaru își aduce aminte, am inițiat o campanie a cărei scop a fost atragerea atenției primarului Dumitru Pantazi că pasarela peste calea ferata de la poarta 2 a fostului REMAR este inchisă și că aproximativ 1000 de oameni își riscă viața zilnic trecând printre șinele de cale ferată. Am făcut asta în 2012, toamna. În 2014, acum o lună, un om a murit în urma unui accident feroviar. Abia atunci a început primarul Dumitru Pantazi demersurile, iar ziaristul Cătălin Cojocaru îl intervieva cu privire la eforturile sale de a afla a cui este pasarela. Dacă era jurnalist onest îl întreba de ce nu a făcut nimic până la moartea acelui pășcănean?

P.P.S: M-am ocupat 2 ani de Compartimentul Îndrumare și Sprijinire Asociații de Proprietari (2008-2010), jumătate de an sub conducerea viceprimarului Dumitru Pantazi și un an și jumătate sub cea a viceprimarului Ioan Ioniță. Pe primul nu l-a interesat niciodată nimic din astfel de probleme, pe al doilea însă da. Am fost seară de seară eu cu viceprimarul Ioan Ioniță și cu jurista Alina Sandu la întâlniri cu cetățenii în fața scărilor de bloc pentru a le prezenta avantajele asocierii. Când am preluat această responsabilitate de la un coleg de-al meu erau 6 asociații de proprietari, când am plecat din Primărie erau 17. Cojocaru trebuie să înțeleagă că nu se poate face colectivizare, aia a fost în 47. Principiul libertății de asociere este statuat în Constituția României. Dacă vrei te asociezi, dacă nu , nu.

Cu alte cuvinte ziaristul Cojocaru a lucrat cred că mai mulți ani ca „om de serviciu” sau manipulant de carte la Bibliotecă, decât eu în Primărie, și dacă acolo acum e murdar și dezordine asta nu înseamnă că e vina lui, nu?

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

…Nimic altceva nu contează!

Răzvan Grecu

Mizele politice ale alegerilor locale

Răzvan Grecu

Regulamentul comerțului stradal sau cum o floare îți poate aduce titlul de funcționarul public al anului!

Răzvan Grecu
Încarcă...