NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

PLANURI pentru un festival rock la Iaşi după modelul Untold sau Electric Castle

Acesta este unul din planurile Primăriei, pentru vara anului viitor. Municipalitatea are în plan cooptarea în proiect a unor organizatori de evenimente, care să vină cu know-how, precum şi cu posibilitatea de a atrage sponsori. „Am început să lucrăm, şi sperăm să-l ducem la bun sfârşit“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

 

Iaşul ar putea găzdui în vara anului viitor un festival rock de anvergură. Evenimentul ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de trei zile pe şes Bahlui, în zona Carrefour Era, unde va fi amenajată şi o zonă de camping. Pri­măria are în plan cooptarea în proiect a unor organizatori de evenimente, care să vină cu know-how, precum şi cu posibilitatea de a atrage sponsori. Potrivit primarului Iaşului, Mihai Chiri­ca, intenţia este de a aduce la Iaşi cel puţin 30 de formaţii, printre care să se numere şi artişti din „topuri mondiale“. Edilul-şef al oraşului nu a dat detalii despre buget, dar a subliniat că acesta nu va fi „100% în sarcină publică“.

„Va fi o provocare pentru noi, dar orice provocare în care am fost atras, de regulă, a ieşit bine. Am în­ceput să lucrăm şi sperăm să-l ducem la bun sfârşit“, a declarat ieri primarul.

O primă ediţie, propusă pentru iunie 2016

Primăria a primit în acest an o propunere pentru organizarea unui festival de muzică electro­nică pentru luna iunie 2016. Conform unor reprezentanţi ai municipalităţii, bugetul propus pentru festival (circa un milion euro), cumulat cu absenţa unor formaţii mari din program şi perioada campaniei electorale au dus la amânarea organizării unui astfel de eveniment pentru2017. Chirica a vorbit pentru iunie 2017 despre un festival rock, dar fără a se limita doar la acest gen de muzică.

„Festivalul ar trebui să ţină măcar trei zile: aşa cum l-am evaluat noi, vor participa minimum 30 de formaţii, pentru că vor avea un program conti­nuu, va fi regim de camping, ceea ce vine să nuanţeze concepte care se-ntâmplă la nivel naţional şi chiar internaţional“, a menţionatprimarul Chirica.

El a adăugat că în organizarea unui astfel de festival, pe lângă onorariile artiştilor, există costuri mari pentru transport şi cazare.

„Mi-e greu să spun acum un buget, trebuie să vedem forma­ţiile care vor veni. Nu vorbim despre un buget 100% în sarcină publică, dacă aţi observat, şi la concertul lui Julio Iglesias toată lumea şi-a plătit biletul şi nu au fost probleme în ceea ce priveşte eficienţa economică a unui spectacol. Cred că vom găsi o soluţie optimă încât să nu grevăm foarte mult bugetul local. De altfel, lumea nici nu aşteaptă să vină neapărat gratuit“, a mai spus edilul-şef al oraşului.

Monument sau spectacol?

Declaraţiile primarului Chirica vin la câteva zile după ce consilierul local Andrei Postolache(Partidul Pentru Iaşi) a propus, într-o scrisoare deschisă adresată edilului, organizarea unuifestival de muzică de amploare la Iaşi, după modelul Untold sau Electric Castle, evenimente care au loc la Cluj.

„Propunerea este bună, dacă o privim ca şi concept. De altfel, nu este o noutate pentru noi, am vrut să organizăm în iunie 2016 prima ediţie, dar în contextul alegerilor am spus să nu forţăm nota, să se creadă că este un moment electoral, şi o să-l facem iunie 2017“, a susţinut Chirica.

În schimb, primarul a subliniat că aspectul negativ al propunerii lui Postolache constă în modul în care acesta a gândit finanţarea, respectiv prin realocarea a unei părţi din suma 7 de milioane leipe care Primăria a prevăzut-o pentru achiziţia unui monument istoric (Casa Raco­viţă), proiect care nu a primit girul Consiliului Local.

„Nu putem sacrifica cultura şi brandul cel mai important al comunităţii locale pentru spectacole. Spectacolele au traseul lor; ce am vrut şi ce vrem să facem e o altă abordare, să nu încercăm să ducem în derâdere ceea ce re­prezintă pentru noi emblema acestui oraş“, a conchisprimarul Chirica.

În schimb, Postolache a declarat ieri că va iniţia un proiect de hotărâre prin care să se aprobe organizarea unui festival de muzică de anvergură. Potrivit li­derului PPI, Primăria ar trebui să sprijine financiar un astfel de proiect, cu o sumă de până la 5 milioane de lei. În opinia sa, festivalul ar trebui să se desfăşoare pe parcursul a 3 zile, iar am­ploa­rea acestuia ar trebui să atragă în jur de 50.000 de spectatori.

Opoziţia: Să lăsăm privaţii să îşi facă treabă, iar noi doar să îi ajutăm!

Liberalii nu au încredere în capacitatea Primăriei de a organiza un eveniment de anvergură naţională. Consilierul independent Andrei Postolache i-a adresat primarului Mihai Chirica oscrisoare deschisă prin care îi propunea să organizeze la Iaşi un festival de tipul Electric Castledesfăşurat la Castelul Banffy de lângă Cluj-Napoca. Postolache a recomandat ca sursă de finanţare suma de 7 milioane lei care ar fi urmat să fie folosită pentru cumpărarea Casei Racoviţă din Copou, proiect care nu a primit suficiente voturi în Consiliul Local.

„Bugetul Electric Castle în 2014 a fost de 3,5 milioane lei, au cântat 132 de trupe şi au venit peste 79.000 de oameni. Dacă fiecare dintre cei 50.000 de oaspeţi ai acestui ipotetic festival din Iaşi va cheltui câte 70 de lei, asta înseamnă 3,5 milioane lei bani aduşi în oraş. Şi vor cheltui mai mult“, a declarat Postolache. 

Propunerea acestuia nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei. În schimb, consilierul judeţean PNL Marius Dangă, fost viceprimar, a apreciat că municipalitatea nu ar putea organiza un festival care să semene cu cel clujean, rolul său trebuind să se rezume la sprijinirea financiară a unei iniţiative private.

„Eu zic că abordarea e greşită. Dacă îi cerem lui Chirica să cheltuie 7 milioane lei pe un festival, nu poate ieşi nimic mai bun decât ceea ce a făcut deja. Avem nevoie de iniţiativă privată. De om şi viziune. Avem nevoie să-l scoatem pe Florin Mindirigiu, (patronul ABplus, n.r.) sau alţii ca el, din bârlog, să-i sprijinim, eventual cu bani publici, şi să-l asigurăm că nu încercăm să-i capitalizăm politic proiectul. Până una-alta, trebuie rapid un pact local care să scoată FILIT de pe câmpul de luptă politic, iar echipa lui Dan Lungu, omul cu viziunea, sprijinită să facă ce ştie mai bine“, a spus Dangă.

O poziţie similară a fost adoptată şi de liderul filialei ieşene a PNL, Marius Bodea. Acesta a solicitat transferarea banilor alocaţi pentru cumpărarea Casei Racoviţă către finanţarea FILIT.

„Dorim să sprijinim cultura, şi de aceea am fi de acord dacă această sumă ar fi alocată pentru reînvierea FILIT Iaşi ca cel mai mare festival de profil din estul Europei. Dacă la Cluj avem cel mai mare festival de film, la Sibiu cel mai mare festival de teatru, la Iaşi putem avea cel mai mare festival de literatură şi traducere din această regiune a Europei“, a apreciat Bodea.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă un pachet de două nopţi

Redacția

‘’Mărțișor uman” și daruri confecționate manual, oferite pășcănenilor de membrii Asociației Șansa 2010

Redacția

Datini și obiceiuri de iarnă la Ruginoasa (VIDEO)

Dragoș Acalugaritei

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site