RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
SocialȘtirea zilei

Rusaliile: ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în aceste zile

Sarbatoarea de Rusalii e una extrem de importanta pentru toti crestinii. Marcheaza coborarea Duhului Sfant asupra ucenicilor Mantuitorului. Conform scrierilor din Noul Testament, evenimentul s-a produs in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la Invierea Domnului Iisus Hristos. De aceea este cunoscuta in randul credinciosilor si sub numele de Cinzecime.

Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, ce simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau. In aceste zile oamenii isi impodobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile.

Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfintite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare. Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza „Jocul Calusarilor”.

  

https://oradeaindirect.ro/rusaliile-ce-semnificatie-au-si-ce-traditii-respecta-romanii-in-aceste-zile-4/

Related posts

Moartea unui adolescent chinez care a sărit din tren, speriat că a trecut de Pașcani

Redacția

Bursa Locurilor de Muncă pentru șomerii pășcăneni

Ema Roman

În 4 ani, numărul prosumatorilor din România a crescut de peste 120 de ori

Redacția
Încarcă...