RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Toate instituţiile statului au nevoie de ştampile noi. Stema României, schimbată

Modificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat ieri în vigoare. Toate instituţiile statului trebuie să comande ştampile noi. Mo­dificarea legii privind stema statului şi sigiliul acestuia a intrat în vigoare ieri.

 

Noua stemă a României va cuprinde pe viitor şi o coroană. În noua sa formă, scutul albastru cuprinde o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Coroana este o reproducere a Coroanei de Oţel purtate de regii României, turnată din metalul unui tun turcesc capturat la Plevna, în 1877. Scutul interior, de pe pieptul acvilei, cuprinde stemele Ţării Româneşti, Moldovei, Olteniei, Transilvaniei şi Dobrogei.

  

Singura modificare a stemei faţă de forma adoptată prin Legea 102/1992 este introducerea coroanei, ca simbol al suveranităţii statale, iar nu al formei de guvernământ.

De altfel, coroana este prezentă şi pe stemele a trei dintre vecinii României, respectiv Bul­garia,Serbia şi Ungaria, care sunt republici. Excepţie fac Ucraina, a cărei stemă constă într-un trident de aur pe scut albastru, şi Moldova, apropiată de cea a României, a cărei acvilă nu este încoronată.

Autorităţile publice sunt obligate să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent până pe31 decembrie 2018. Până atunci, pot fi folosite ambele variante ale stemei. Monedele şi bancnotele emise cu vechea stemă vor continua să aibă putere circulatorie şi după 31 decembrie 2018.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Până și dreptul la justiție este interzis societății civile de către primarul Dumitru Pantazi!

Răzvan Grecu

Firma primarului și a altor politicieni au beneficiat retroactiv de ștergerea unor datorii. Pășcănenii care și-au montat centrale în sezonul trecut, nu pot primi ajutoare!

Marius Parteni

Managerul Costică Pânzaru, alături de alți directori de spitale din zona Moldovei au participat la o videoconferință cu ministrul sănătății la Prefectura Iași

Oana Cordoneanu
Încarcă...