NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Petre Daea: Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face

Fermele de porci din 29 de judeţe din România nu pot exporta carne în Uniunea Europeană. Alte patru judeţe se vor adăuga de săptămâna viitoare, printr-o decizie a Bruxelles-ului, celor 25 de judeţe aflate deja pe listă.

 

De vină pentru interzicerea exporturilor de carne de porc, estimate la 154 de milioane de euro pe an, ar fi chiar autoritățile de la București, care nu au luat măsuri suficiente pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane. Asta înseamnă că am putea avea prețuri mai mari la carnea de porc de Crăciun. Iar la creșterea prețurilor vor contribui și condițiile de pe piața internațională. Carnea de porc se scumpește accelerat din cauza problemelor din China, țară grav afectată de pesta porcină africană.

Moderator TV: Trebuie să prezentaţi un plan de măsuri anti pesta porcină?

Petre Daea: M-aţi chemat să vă explic. Nu există niciun fel de situaţie. Şi nici nu va fi în România. Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face de producătorii agro alimentari cu un regim sanitar veterinar bine instituit cu norme europene. Toate ţările din UE care au pestă, şi-s foarte multe, comercializează produse din carne de porc.

Moderator TV: Noi prezentăm o informaţie. În acest moment, 25 de judeţe din România nu pot să exporte carne în UE.

Petre Daea: Nu există aşa ceva. Există prezenţa virusului în 25 de judeţe, dar sunt pe focare izolate şi nu pe tot judeţul. La nivelul României în doar 2,3 la sută din UAT-uri e prezent virusul. E o molimă extrem de periculoasă la nivelul întregii planete, Europa se confruntă de mult. (…) Nu se va interzice pentru că nu e temei tehnic sau juridic în România.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Seniorii, sărbătoriţii toamnei la BRD

Redacția

Afacerile fostei companii Remar au urcat de trei ori

Redacția

ANAF publică şi declaraţiile în engleză pentru contribuabilii nerezidenţi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site