RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Patronii de restaurante se aşteaptă să le scadă drastic clientela când vor putea redeschide

În opinia mea, mai devreme de luna iunie nu ar trebui să se pună problema redeschiderii localurilor”, susţine patronul unei berării din centrul Iaşului.

Proprietarii de restaurante din judeţul Iaşi îşi dezvoltă planuri după care să se ghideze în următoarele luni critice. Pandemia COVID-19 le-a afectat sever afacerile, iar faptul că activitatea nu va putea fi reluată nici după 15 mai – odată cu încetarea stării de urgenţă -, îi îngrijorează şi mai tare. Mulţi şi-au trimis personalul în şomaj tehnic din cauza reducerii activităţii sau chiar a închiderii restaurantelor, beneficiind totuşi de sprijin financiar din partea statului pentru a-l plăti. Dar dacă vor avea obloanele trase şi după 15 mai, aceştia susţin că nu se vor putea descurca cu plata salariilor angajaţilor dacă nu se va prelungi măsura şomajului tehnic.

“Sunt convins că până când cazurile de noi infectaţi nu vor tinde spre zero, chiar dacă s-ar deschide, barurile şi restaurantele nu vor avea suficienţi clienţi pentru a-şi acoperi cheltuielile şi vor intra într-un carusel periculos al datoriilor. Dacă va permite deschiderea teraselor în luna mai, Guvernul nu o va face pentru a salva HoReCa, ci pentru a scăpa de şomajul tehnic. În opinia mea, mai devreme de luna iunie nu ar trebui să se pună problema redeschiderii localurilor. Oricum, până la sfârşitul anului mă aştept la maximum 40% din traficul obişnuit de clienţi. Anul acesta nimeni nu se poate gândi la profit”, ne-a spus Iulian Bănilă, manager Beer Zone şi co-organizator al Festivalului Girafelor (primul eveniment de bere artizanală organizat la Iaşi).

“Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”

  

El susţine că singura gură de oxigen oferită de Guvern pentru sectorul industriei hoteliere şi a serviciilor alimentare a fost amânarea ratelor la bănci.

“Mult trâmbiţatul program de credite cu dobândă subvenţionată nu poate fi accesat de baruri şi restaurante întrucât există o prevedere care elimină de la finanţare societăţile care comercializează alcool”, arată Iulian Bănilă. Radu Bejan, administratorul Dopo Poco Iaşi, apreciază că efectele crizei COVID-19 asupra industriei ospitalităţii au fost rapide şi provocatoare. Cu cele două restaurante din oraş închise, dar cu serviciile de livrări şi comenzi online disponibile, omul de afaceri încă nu ştie cum se va face trecerea de la carantină la o aparentă normalitate. “Încă nu ştim cum vom proceda după încetarea stării de urgenţă. Avem în şomaj tehnic atât personal din restaurante, cât şi din delivery, pentru că am restrâns cumva activitatea. (…) Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după 15 mai”, ne-a spus Radu Bejan.

“Trebuie să ne adaptăm”

Constantin Rădeanu, patronul restaurantului La Castel, este de părere că măsurile de distanţare socială şi de izolare în sine vor avea un impact puternic asupra sectorului şi pe viitor. Cu 120 de angajaţi aflaţi în şomaj tehnic, el spune că preocuparea sa principală este să se asigure că îi poate păstra pe toţi, chiar dacă restaurantele nu se vor redeschide după 15 mai şi indemnizaţia de şomaj tehnic nu va mai fi subvenţionată de stat.

“Dacă s-ar reglementa măcar funcţionarea teraselor… ar fi bine. Problema este că în cazul nostru, mai mult de jumătate din activitatea la restaurant era reprezentată de evenimentele pe care le organizam, dar cum acestea nu se mai desfăşoară, este foarte greu cu personalul. Angajaţii sunt în şomaj tehnic, însă dacă Guvernul nu va mai suporta plata după încetarea stării de urgenţă şi nici activitate la restaurant nu vom avea, nu ştiu cum mai pot păstra tot personalul. Cei mai mulţi sunt bucătari, ospătari. (…) Avem şi 3 angajaţi vietnamezi, primesc salariul în continuare, le plătim totodată şi cazarea, mâncarea, chiar dacă nu mai desfăşoară activitatea… Ei au venit în România să câştige bani, să aibă ce să trimită familiilor. Trebuie să ne adaptăm, însă este cert că vor fi disponibilizări în toate sectoarele, cu precădere în HoReCa. Încercăm să ne păstrăm toţi angajaţii, evident, dar este greu”, a subliniat Constantin Rădeanu.

Ce se întâmplă cu muncitorii străini?

Referitor la angajaţii străini (din ţările non-UE), privilegiaţi sunt lucrătorii din domeniul construcţiilor sau cei angajaţi la firmele de transport din judeţ, întrucât volumul de muncă în aceste sectoare nu a scăzut foarte mult.

“Deocamdată nu sunt probleme, în sensul că în domeniul construcţiilor treaba merge în continuare, tirurile au nevoie de şoferi, iar ceilalţi – chiar dacă angajatorii le-au suspendat contractele de muncă şi sunt în şomaj tehnic, în continuare sunt bine, nu i-au lăsat “pe străzi” pe nici unii dintre ei. În cazul în care au permise de şedere şi au expirat, valabilitatea lor continuă, iar din momentul încetării stării de urgenţă au 90 de zile la dispoziţie să se pună în legalitate. Am discutat cu reprezentanţii companiilor care le-au suspendat contractele şi îi păstrează şi pe viitor, momentan nu avem probleme de ordin social pe tema aceasta”, a precizat pentru “Ziarul de Iaşi” Sorin Gaiţă, comisar-şef al Serviciului pentru Imigrări Iaşi.

ZIARUL DE IASI

Related posts

România va primi din partea UE peste 31 de miliarde de euro până în 2027. Pe ce vor fi cheltuiți banii

Redacția

Bursa Locurilor de Muncă la Pașcani, astăzi, de la 09.30, la Casa de Cultură

Oana Cordoneanu

Miliardarii chinezi dau iar târcoale KOSAROM-ului

Redacția
Încarcă...