RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Pensionar ieşean adus în stare gravă la spital: a mâncat ciuperci luate de la colţul străzii

Care sunt simptomele unei intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare şi când să sunaţi la 112?

Un ieşean din Păcurari s-a into­xicat cu ciuperci procurate din surse neautorizate. Bărbatul, în vârstă de 72 de ani, a mâncat ciupercile opă­rite şi, după aproape opt ore, a avut nevoie de ajutor medical. Pacientul a ajuns în Unitatea de Primire Ur­genţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ noaptea trecută, prezen­tând simptome specifice intoxicaţiei cu ciuperci. Ieşeanul a fost internat în Clinica de Toxicologie pentru tratament de specialitate.

„Pacien­tul a consumat ciuperci după ce au fost opărite. După opt ore s-a prezentat în UPU cu scaune diareice şi vărsătură. Bărbatul era con­ştient şi cooperant“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu. În toamna aceasta, un bărbat de 67 de ani din Heleşteni a murit după ce s-a into­xicat cu ciuperci. Fratele şi soţia sa au avut nevoie, la rândul lor, de îngrijiri medicale.

  

Potrivit medicilor infecţionişti, simptomele unei intoxicaţii cu ciuperci apar, cel mai adesea, imediat după consumarea acestora. „Apelul la 112 în astfel de cazuri poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Da­că după ce ai mâncat simţi ame­ţeli, dureri de cap, de burtă sau văr­sături, trebuie sunat imediat la Ambulanţă, pentru că e posibil ca după câteva minute să nu mai poţi face asta. Efectele intoxicaţiei evo­luează foarte repede, şi în unele cazuri pot fi mortale. Principalele organe care cedează sunt rinichii şi ficatul. Când evoluţia este aşa ra­pidă şi nefastă, înseamnă totuşi că acea persoană nu a mâncat doar o singură ciupercă necomestibilă, rătăcită printre mai multe ciuperci comestibile. Înseamnă că majoritatea celor pe care le-a mâncat nu erau comestibile“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director me­dical la Spitalul de Boli Infecţioase. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci pot apărea între 15 minute şi până la 12 ore de la consumul acestora. In­to­xicaţia se manifestă prin hipotensiune, halucinaţii, tulburări nervoase, lăcrimare, dureri abdomina­le, transpiraţie abundentă, greţuri, văr­sături, hemoragii. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

A şasea tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech a sosit luni dimineață în România

Redacția

Vă dor articulațiile noaptea sau dimineața? Nu ignorați acest simptom, mergeți neapărat la medic!

Redacția

Tentativă de suicid la Sireţel

Ema Roman
Încarcă...