NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

PARLAMENTARE 2016 | Unde votezi dacă ești plecat din localitate

Se poate vota în alt județ la parlamentare? Este o întrebare pe care și-au pus-o foarte mulți oameni pe măsură ce se apropie alegerile din 11 decembrie. Într-un răspuns pentru Digi24.ro, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut precizările.

 

„Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa”, potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Prin urmare, în cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

AEP precizează că „la alegerile parlamentare din acest an, circumscripţiile electorale din ţară sunt cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti”.

Foarte important: alegătorii cu domiciliul în provincie care locuiesc în municipiul Bucureşti nu-şi pot exercita dreptul de vot în municipiul Bucureşti decât dacă au reşedinţa în municipiul Bucureşti (dovedită cu viza de reşedinţă de pe actul de identitate).

Dacă un alegător nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care are domiciliul sau reşedinţa, acesta poate vota la orice secţie de votare din acelaşi judeţ.

În cazul municipiului Bucureşti, alegătorii pot vota doar în sectorul în care au domiciliul sau reşedinţa.

„Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii pot vota la secţia de votare la care-şi desfăşoară activitatea dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul în care se află secţia de votare respectivă (sau în municipiul Bucureşti, după caz)”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, candidaţii îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează.

Sursa: digi24.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Pașcaniul va avea încă un reprezentant în Consiliul Județean. Liderul PDL va prelua un mandat după demisia Lilianei Romaniuc

Marius Parteni

Topul parlamentarilor de Iaşi – cine sunt cei mai activi?

Redacția

Ministerul Finanţelor pune la dispoziţie o linie telefonică gratuită pentru anunţarea actelor de corupţie

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site