NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pantazi și consilierii PSD se opun votării unui proiect de hotărâre prin care se cere sesizarea procurorilor DNA împotriva primarului!

Proiectul de hotărâre inițiat de doi consilieri locali cu privire la sesizarea procurorilor DNA față de un posibil abuz în serviciu făcut de primarul Dumitru Pantazi, nu s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Pașcani ce a avut loc vineri, deși îndeplinește toate condițiile legale.

 

  

Acest lucru l-a nemulțumit pe consilierul liberal Claudiu Bodoașcă, unul dintre inițiatori. La finalul ședinței de Consiliu Local, de vinerea trecută, acesta a solicitat explicații cu privire la lipsa proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi.

Bodoașcă a atras atenția că  PNL are inițiate două proiecte de hotărâre, care au primit rapoarte din partea aparatului de specialitate și că, în conformitate cu prevederile legale acestea ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi pentru a fi supuse votului.

„În legătură cu proiectele inițiate de consilierii PNL și care ajung pe masa Consiliului Local, am avut unul, însă mai avem două care așteaptă, doamna secretar, domnule primar. Pentru cele două am primit două rapoarte: într-unul funcționarii publici au spus că nu este oportun, nu știm că funționarii publici se pronunță asupra oportunității, și în al doilea că nu e legal. Dorința noastră e să vină pe masa consilierilor locali, indiferent de rapoartele celor din aparatul de specialitate. Noi consilierii locali decidem. Dumneavoastră doamna secretar, puteți pune viză de legalitate dacă o să considerați”, a solicitat Claudiu Bodoașcă, consilier liberal.

Primarul Dumitru Pantazi, cel vizat de proiect, a intervenit și a întrebat dacă trebuie să decidă Consiliul Local pentru ca liberalii să-i facă denunț la DNA. Edilul i-a cerut lui Bodoașcă să-i facă denunț lui Crăciunescu.

„Să decidă Consiliul Local ca să faci denunț la DNA? Nu te oprește nimeni să faci denunț. Deci eu te întreb, dacă-i de făcut denunț, fă-i lui Crăciunescu. Că-n perioada respectivă s-au făcut prejudiciile”, a îndemnat primarul Dumitru Pantazi.

Replica a venit prompt de la Bodoașcă care i-a transmis edilului șef că „lui Crăciunescu i-ați făcut dumneavoastră”.

„Deci să hotărască consilierii locali dacă să faceți denunț?” , a întrebat primarul Dumitru Pantazi

„Da”,  a fost răspunsul liberalului.

Discuțiile au continuat, cei din PSD susținând că se poate face un denunț și fără a se cere votul Consiliului Local, în timp ce liberalii au arătat că în conformitate cu prevederile legale un proiect de hotărâre inițiat și depus la secretariatul legislativului local, trebuie în mod obligatoriu supus votului în plen. Mai mult, cei din opoziție au transmis că cei de la Curtea de Conturi au solicitat consilierilor să facă demersurile necesare pentru reuperarea prejudiciilor de la persoanele care au permis ca acestea să nu mai poată fi recuperate în justiție.

În proiectul inițiat de consilierii liberali, Claudiu Bodoașcă și Cătălin Conache, este vorba despre sumele pe care inspectorii Curții de Conturi le-au identificat ca fiind prejudicii aduse bugetului local în timpul mandatului fostului primar Grigore Crăciunescu.

 Mai exact, suma de 1.408.231 de lei, compusă din 1,14 milioane de lei prejudiciu realizat în perioada 2009 – 2010 de societatea LDP Iaşi în contractul de reabilitare a străzilor Calea Iaşului şi Calea Romanului.

– 46.433 lei prejudiciu  asfaltare străzi Ion Creanga, 13 Decembrie, strada George Enescu. Reparații Strada Moldovei şi Ştefan cel Mare, amenajare două intersecţii (străzile George Enescu cu Crinilor, Ion Creangă cu Libertăţii şi Independenţei) dar şi parcările din staţiile de autobuz Boșteni.

– 156.326 lei achitaţi pentru efectuarea unor lucrări de construire a unei baze sportive în suburbia Blăgeşti.

– 65.472 lei în urma investiţiilor de reabilitare termică a blocurilor T6 şi T7 din zona Deal.

Reamintim că inițiatorii proiectului de hotărâre privind sesizarea DNA, Cătălin Conachi și Claudiu Bodoașcă, au atras atenția că în anul 2018, luna martie, aleșii locali au fost notificați de inspectorii Curții de Conturi care i-au informat că ordonatorul principal de credite, adică primarul Dumitru Pantazi, nu a făcut nimic pentru a recupera sumele amintite și că există riscul prescrierii dreptului la acțiune care va atrage răspunderea persoanelor cu atribuții în cadrul unității.

 Cei doi consilieri liberali arată, în proiectul inițiat, că tocmai pe motivul intervenției prescripției dreptului la acțiune în justiție, instanțele de judecată au respins acțiunile formulate de municipalitate împotriva primarului Grigore Crăciunescu.În această situație, spun cei doi, trebuie tras la răspundere cel care a permis intervenția prescripției și recuperarea sumelor identificate de inspectorii Curții de Conturi, drept prejudicii.

 

Advertisements

Related posts

Primarul celei mai bogate comune din ţară: „Miroslava se va dezvolta mult“

Redacția

Decizie a Curții de Conturi: probleme de legalitate la concesionarea serviciilor publice! (DOC)

Răzvan Grecu

Doi magistrați de la Judecătoria Pașcani au plecat la Tribunalul Vaslui

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site