RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Ordonanţa de graţiere îi va reduce pe jumătate pedeapsa unei femei din Târgu Frumos.

Acesta este numărul celor încarceraţi în închisoarea ieşeană care se încadrează în condiţiile de graţiere din ordonanţa PSD, pusă recent în dezbatere publică. Printre aceştia se află şi câţiva violatori, pedofili sau criminali al căror trecut îţi fac părul măciucă.

Chiar dacă infracţiunile cu violenţă sunt exceptate de la graţierea integrală, aceştia ar putea ajunge în libertate deoarece au fie peste 60 de ani, fie un copil de sub 5 ani. Pentru a înţelege efectele colaterale pe care ordonanţa privind graţierea le-ar putea avea, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă cinci exemple ale unor infractori extrem de periculoşi care ar putea fi eliberaţi sau ar putea avea pedeapsa înjumătăţită 

  

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea colectivă, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, are o latură foarte cinică. Sute, poate mii de infractori extrem de periculoşi, inclus de la Iaşi, ar putea ajunge în libertate în baza ordonanţei privind graţierea. Unii dintre aceştia sunt criminali, violatori, pedofili sau tâlhari şi pot beneficia de graţiere în anumite circumstanţe. Astfel, potrivit pro­iectului conceput de Guvernul PSD, persoanele de peste 60 de ani, cele care au în grijă un copil de cel mult 5 ani, dar şi cele cu boli în faze incurabile sau femeile gravide li se pot înjumătăţi pedepsele indiferent de infracţiuni. Astfel, dacă un criminal a primit o pedeapsă de 15 ani şi a stat deja 7 ani şi jumătate în puşcărie, în cazul în care îndeplineşte una din condiţiile amintite, va fi pus în libertate. 

Cine scapă? Câteva exemple 

 

Pentru a conştientiza pericolele actului normativ pe care Guvernul vrea să îl adopte în forma sa actuală, „Ziarul de Iaşi“ prezintă cinci exemple de infractori care se află în spatele gratiilor şi care fie vor fi eliberaţi fie vor avea pedepsele înjumă­tăţite. De menţionat că, la nivel oficial, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi nu au un număr exact al celor care urmează a fi eliberaţi în urma intrării în vigoare a OUG. 

 

Mircea Florescu, de 66 de ani, a fost protagonistul unuia dintre cele mai odioase cazuri de viol pe care le-au instrumentat procurorii în ultimii ani. Bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în 2013, după ce a supus-o la perversiuni sexuale nepoata de trei ani. Tâmplar de meserie, Mircea Florescu a început să-şi violeze propria nepoată după ce micuţa a fost lăsată de părinţii ei în grija bărbatului. Totul a început în vara anului 2011, atunci când şi soţia violatorului a plecat în străinătate, iar în casa din Tomeşti nu a mai rămas decât Florescu şi nepoata sa. Bunicul a început să se uite la filme porno împreună cu nepoţica sa, dar a şi pus-o să-l masturbeze sau să-i facă sex oral. În vara anului 2012, soţia lui Florescu s-a întors în ţară pentru câteva săptămâni. Cu câteva zile înainte de a pă­răsi din nou ţara, a început să o pregătească pe micuţă de despărţire, spunându-i fetei că va rămâne în continuare cu bunicul ei. Mărturia fetiţei din acel moment a fost una de-a dreptul terifiantă. Ea a zis că nu mai vrea să rămână cu bunicul pentru că „tataia i-a pus cucul în gură“. Ulterior, femeia a mers la Poliţie, iar Florescu a fost arestat. Având peste 60 de ani, în cazul în care ordonanţa de graţiere va fi adoptată, în virtutea liberării condiţionate, Florescu poate fi eliberat de îndată. 

 

Un alt bărbat care s-ar putea bucura de graţierea cu jumătate a pedepsei este Ion Holban. În vârstă de 69 de ani, acesta execută o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală. Trei copilării a distrus Ion Holban, originar din comuna Ţigănaşi. „Din primăvara anului 2015 până în iunie 2015, în mod repetat, inculpatul Ion Holban a ademenit în locuinţa sa minore în vârstă de 5 şi 6 ani şi a întreţinut relaţii sexuale cu ele, profitând de imposibilitatea acestora de a-şi exprima voinţa“, au descris în rechizitoriu procurorii DIICOT Iaşi. 

 

Şi criminalii jubilează 

 

În 2015, într-o ghenă de gunoi din oraşul Târgu Frumos era găsit un sac în care se afla cadavrul secţionat al unui pensionar. Poliţiştii şi procurorii ieşeni au intrat în alertă şi au aflat că bărbatul fusese ucis şi tranşat, după care pus într-un sac şi transportat în judeţul Iaşi. Cea care a fost în stare de această faptă îngrozitoare, Ana Zaharia, de 63 de ani, a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Ordonanţa de graţiere îi va reduce pe jumătate pedeapsa. 

 

Tot cu jumătate va fi înjumătăţită şi pe­deapsa pe care ieşeanul Arcadi Chiforea­nu o va primi după ce a recunoscut că şi-a ucis soţia, o educatoare cu care locuia în cartierul Dacia, cu peste 20 de lovituri de cuţit. Bucuros de graţiere va fi şi sucevea­nul Vasile Dochiţa, de 76 de ani, care în toamna anului trecut a ucis un copil şi a înjunghiat un altul. 

 

De menţionat că precedenta lege de graţiere din România a fost adoptată în 2002 şi atunci, potrivit documentului, nicio persoană condamnată pentru omor, viol sau tâlhărie, indiferent de vârstă sau circumstanţe personale, nu a fost eliberată din puşcărie.

 

Ionuţ BENEA

 

Structura puşcăriaşilor din Copou: mai mult de o treime sunt recidivişti

 

520 dintre cei 1.300 de deţinuţi pot beneficia de ordonanţă  

 

O eventuală adoptare a ordonanţelor de urgenţă privind graţierea colectivă şi amnistia ar putea duce la punerea în libertate a aproximativ 520 de deţinuţi din Penitenciarul de maximă siguranţă din Copou. Senatorul PNL Iulia Scântei a solicitat date oficiale privind deţinuţii încarceraţi la Iaşi. Penitenciarul are o capacitate de 730 de locuri, dacă se respectă norma europeană de 4 mp de spaţiu locuibil pentru fiecare deţinut, dar sunt instalate 1.538 de paturi.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, în Copou erau încarceraţi 1.301 deţinuţi. Dintre aceştia, 433 aveau pedepse sub 5 ani de închisoare, 46 erau în vârstă de peste 60 de ani, iar 45 de deţinuţi au copii mai mici de cinci ani. Aceşti deţinuţi s-ar putea încadra în prevederile ordonanţelor propuse spre dezbatere publică de către Guvern. „Graţierea se va aplica şi celor condamnaţi cu suspendare sau aflaţi în arest la domiciliu, iar prin modificarea reglementărilor privind abuzul în serviciu, vor fi închise 2.200 de dosare penale aflate în lucru. Sunt mai mulţi beneficiari din afara penitenciarelor decât dintre deţinuţi, deci aglomerarea închisorilor este doar un pretext. Se graţiază cu jumătate din pedeapsă infracţiuni precum violul, pedofilia, crima sau tâlhăria, ceea ce duce la punerea în pericol a integrităţii fizice şi patrimoniale a cetăţenilor“, a declarat Scântei.

Rata de recidivă a deţinuţilor încarceraţi la Iaşi este de 35%. În aprecierea liberalilor, aceasta ar însemna ca din 500 de condamnaţi eliberaţi, 200 să fie recidivişti, predispuşi să repete infracţiunea pentru care au fost închişi. „Sunt avocat şi pot spune că un telefon furat nu bagă pe nimeni în puşcărie. Pentru asta, de regulă se dă o pedeapsă cu suspendare. Recidiva şi infracţiunile cu violenţă duc la condamnarea cu executare, deci dintre cei eliberaţi mulţi se vor apuca din nou de faptele pentru care au fost închişi“, a apreciat liderul consilierilor locali PNL, Eduard Boz.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

A decedat biciclistul accidentat pe strada Unirii (FOTO/VIDEO)

Marius Parteni

Bărbat din Ciohorăni, acuzat că a pus „păcănele” în local, fără a avea licență

Redacția

Aţi văzut-o? Anunţaţi Poliţia!

Redacția
Încarcă...