NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Regional

O sondă NASA a determinat structura internă a planetei Marte

Oamenii de ştiinţă deţin acum informaţii despre structura rocilor interne ale Marte, transmise de sonda InSight, care înregistrează din 2019 seismele de pe planetă.

Misiunea condusă de NASA a dezvăluit grosimea medie a scoarţei Marte ca fiind între 24 şi 72 de kilometri, cumva mai mică decât era crezut.  Cea mai importantă descoperire însă o reprezină dimensiunea miezului planetei. Acesta are o rază de 1.830 de kilometri, la limita superioară a estimărilor anterioare.

Este prima dată când ştiinţa a reuşit să traseze direct stratificarea internă a unei planete în afară de Pământ. A mai fost făcută şi pentru Lună, dar Marte (cu o rază totală de 3.390 de kilometri) este la o scară la mare. Aceste informaţii permit cercetătorilor să înţeleagă mai bine formarea ş evoluţia diferitelor corpuri cereşti.

InSight a ajuns la aceste rezultate în acelaşi mod în care seismologii studiază stratificarea internă a Pământului – urmărind semnalele din cutremure. Acestea eliberează valuri de energie. Schimbări în traiectoria şi viteza valurilor trădează natura rocilor prin care trec. Seismometrul trimis de sonda NASA a observat sute de cutremure, cu cinci în ultimii doi ani care au avut proprietăţile perfecte pentru a „imagina” interiorul Marte.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Avertizare de vreme severă pentru județul Iași

Redacția

O fetiţă din Hârlău, la un pas să fie batjocorită. Copila s-a smucit și a reușit să fugă acasă desculță

Redacția

Vremea se răcește de vineri, în toată țara. Ninsori și viscol anunțate la munte, în ultimele zile de octombrie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site