NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

O femeie în vârstă de 105 ani, care a fost asistent medical pe front în al doilea război mondial, a fost decorată pentru întreaga activitate

Reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au premiat ieri unul din veteranii care au fost aproape de soldatii romani in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Slt. (rtr.) Alexandrina Ionescu a sarbatorit împlinirea a 105 ani, iar sefii Armatei iesene au tinut sa o decoreze pentru intreaga activitate.

Femeia a primit o diploma din partea Ministerului Apararii Nationale si din partea Centrului Militar Zonal, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi si a Brigazii 15 Mecanizate “Podu Inalt”.

Alexandrina Ionescu s-a nascut la 23 februarie 1910 în comuna Ungheni, judetul Botosani. A absolvit Scoala Primara de fete din Botosani, dupa care a continuat la Liceul “Oltea Doamna” din Iasi. În 1937 a absolvit Institutul de surori de ocrotire din Iasi, urmând pentru un an, între 1937-1938, o bursa de specializare în SUA, prin Fundatia Rockefeller.

  

Între anii 1941 si 1944 a participat la razboi, timp în care a fost voluntar si ulterior a îndeplinit functia de asistent medical în cadrul Spitalului de Campanie nr. 5, de prima linie, acordând primul ajutor ranitilor pentru a-i stabiliza înainte de trimiterea acestora în cadrul unui spital de recuperare de pe Frontul de Est. Batrana a fost decorata cu medalia “Crucea Meritul Sanitar“. “Dupa terminarea razboiului si lasarea la vatra si-a continuat activitatea ca asistent medical la Policlinica pentru studenti si elevi din Bucuresti. De asemenea, a fost si profesoara în cadrul Institutului de surori de ocrotire din Capitala. Desi nu a avut copii, viata si-a dedicat-o cu abnegatie ranitilor din timpul razboiului, ulterior pacientilor din cadrul Policlinicii de elevi si studenti din Bucuresti”, a mentionat col. Cezar Cobuz, comandantul Centrului Militar Zonal Iasi.

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Curățenia de iarnă dă DEEE-urile afară! Pașcaniul scapă gratis de deșeurile electrice!

Redacția

De ce o şterge Bulgariu englezeşte de la conducerea Aeroportului Iaşi?

Redacția

Centrul de Oncogenetică şi-a început activitatea

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site