RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Noul program Casa Verde: 20.000 de lei pentru persoanele care își montează panouri fotovoltaice

Persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din costurile investiției, însă valoarea lucrărilor nu trebuie să depășească 20.000 de lei.

 

  

 

Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Mediului. Acesta stabilește că se asigură finanțare de la stat pentru orice instalație fotovoltaică cu o capacitate de 3kwp.

 

În cadrul „Zilelor Forestiere Tătăruși” Ionuț Câmpeanu, secretarul de stat al Ministerului Mediului, a explicat celor prezenți în ce constă proiectul Casa Verde și faptul că statul va deconta 90% din cheltuielile în vederea montării panourilor fotovoltaice.

 

„Vin astăzi cu o veste bună. În prima zi lucrătoare de pe 15 august, de joi vom publica pe site noul program Casa verde. Proiectul are un buget de 100 de milioane de euro. Putem avea ca beneficiari 26 de mii de familii la nivel național și constă, în acest an, în panouri voltaice pentru gospodării în valoare de maximum 20.000 de lei, 90% nerambursabili, iar beneficiarii vor trebui să plătească doar 10% din valoarea investiției. Am mai întâmpinat disfuncționalități și impedimente, la nivel administrativ. Beneficiarilor li se cer foarte multe dosare, documente, adeverințe. Am considerat că acest lucru înseamnă o lipsă de încredere a statului pentru cetățean și vedeți că acest efect negativ funcționează în dublu sens. Prin acordul meu personal și a echipei de la Minister am reușit să debirocratizăm acest program care va fi funcțional, estimăm noi, în luna septembrie. Noi ne dorim să ajungem în toate comunitățile rurale din România cu acest program”, a declarat Ionuț Câmpeanu, secretar de stat al Ministerul Mediului.

 

 Conform „Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, se vor finanța:

1) Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:

a) panouri fotovoltaice;

b) invertor;

c) materiale conexiuni;

d) structura de montaj a sistemului;

e) modul de comunicație;

f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;

g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (

2) Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

3) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

(4) Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

Related posts

Unde se poate testa carnea de porc în Pașcani, Târgu Frumos și Iași

Oana Cordoneanu

Ședință de Consiliu Local Pașcani, 19 ianuarie 2024 (VIDEO)

Redacția

Mesaj pentru Pantazi și PSD:”Îi așteptăm cu flori pe strada 24 Ianuarie, din Gâștești”

Marius Parteni
Încarcă...