NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Poliția Locală Pașcani va verifica dacă stăpânii și-au sterilizat și microcipat câinii

Se anunță măsuri dure din partea administrației locale, în încercarea de a rezolva problema câinilor comunitari. Marius Pintilie, primarul municipiului, a declarat astăzi că în viitor se vor adopta dispoziții aspre, indiferent dacă acestea îi vor afecta cariera politică.

Pintilie a explicat că se va face o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, iar apoi polițiștii locali vor verifica dacă patrupedele deținute de pășcăneni sunt sterilizate și cipate, așa cum prevede legea, pentru câinii de rasă comună și cei metiși. Primarul a mai spus că eutanasierea câinilor comunitari nerevendicați sau neadoptați este o măsură impusă de lege. Pintilie a precizat că  la Primărie au venit cetățeni care i-au arătat urme de mușcături făcute de câini comunitari.

„Vom face o campanie de sterilizare gratuită a câinilor. Anunț de acum ca să nu fie o surpriză, că vor merge polițiștii locali la gospodăriile cetățenilor pentru a verifica dacă acești câini au fost sterilizați și cipați așa cum prevede legislația în vigoare. Avem noroc acum cu asociațiile pentru protecția animalelor care se implică în adopția câinilor maidanezi. Noi, Primăria, nu avem un padoc, avem un contract de închiriere pentru un astfel de obiectiv, pe care intenționez să-l prelungesc. Eutanasierea câinilor este ultima măsură, însă este obligatorie conform legii. Să ne amintim de tragedia din București, de cazul Ionuț”, a explicat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Conform fostului primar, Dumitru Pantazi, în mandatul acestuia au fost strânși de pe străzi peste 1.500 de câini, fostul edil apreciind că marea lor majoritate proveneau din comunele limitrofe Pașcaniului.

  

Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi să-i castreze. O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Reamintim că după tragedia din București din data de 2 septembrie 2013, în care un copil de 4 ani a fost omorât de 6 câini comunitari, Parlamentul României a adoptat Legea 258/2013. Conform acesteia, câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Dacă acestia nu sunt revendicați sau adoptați în termenul de 14 zile, vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar.

Advertisements

Related posts

Doi pășcăneni sunt dați în urmărire națională. Se află sub control judiciar și au încălcat această măsură

Oana Cordoneanu

Incompetență crasă în Primărie! S-a semnat degeaba un contract de branșare a unui bloc la rețeaua de gaze!

Răzvan Grecu

Prest Serv Apa continuă să nu aibă Consiliu de Administrație, deși aleșii locali au desemnat trei persoane să ocupe aceste funcții încă din 17 decembrie 2018!

Răzvan Grecu
Încarcă...