RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Noi specializări medicale odată cu reclasificarea Spitalului Municipal ca Spital de Urgență

Reclasificarea Spitalului Municipal din Pașcani ca Spital de Urgență întârzie două săptămâni. După întâlnirile cu Ministrul Sănătății și un alt reprezentant al Ministerului, dr. Costică Pînzaru a primit însă asigurări că va fi aprobată. Totodată, au fost acceptate păstrarea numărului de paturi și creșterea numărului cabinetelor medicale din ambulatoriu. 

Pentru că demersurile conducerii Spitalului au început în urmă cu doi ani de zile, o parte din documentația a fost bazată pe un ordin ministerial din 2006, abrogat recent, și a fost întoarsă de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit dr. Pînzaru, Ministrul Vasile Cepoi va aproba acordarea statului de Spital de Urgență unității pășcănene după ce documentele vor fi refăcute în zilele următoare. „Avem însă o disponibilitate deosebită a Ministrului Sănătății, sprijinul dlui primar și sprijinul dlui senator Constantinescu. Probabil în viitoarea perioadă o să vă aducem la cunoștință că aceste lucruri au fost îndeplinite”, a spus dr. Pînzaru.

Numărul de paturi nu va scădea

Viitorul Spital Municipal de Urgență va avea același număr de paturi ca și în prezent, însă e posibil ca ele să fie alocate în mod diferit pe secții. Una din cele afectate va fi secția de Obstetrică și Ginecologie, unde numărul acestora va fi diminuat datorită scăderii natalității. În alte secții, unde se așteaptă creșterea adresabilității, numărul acestora va scădea. Dată fiind politica națională de reducere în domeniul serviciilor medicale, conducerea e mulțumită că a obținut acest lucru. „În acest moment, la nivel național este o strategie controlată și coordonată de FMI. Numărul de paturi nu poate fi crescut în niciun spital din România. Mai mult, știți că au fost desființate spitale din România. Când vom avea statut de Spital de Urgență, va rămâne același număr, 385 de paturi pentru spitalizare continuă și 12 paturi pentru spitalizare de zi”, a spus managerul general al Spitalului.

  

Mai multe cabinete medicale și specializări noi

O altă reușită a negocierilor a fost aprobarea de către reprezentanții Ministerului Sănătății a creșterii numărului de cabinete medicale din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului. Pe lângă cabinetele deja existente, Spitalul va putea oferi și servicii de Cardiologie, Nefrologie, Urologie și Endocrinologie.

Argumentul care i-a convins pe cei din Guvern este populația mare deservită de Spitalul din Pașcani: celor peste 120.000 de locuitori din municipiu și comunele arondate li s-au adăugat și cei din zona Târgu Frumos, unde spitalul a fost desființat la 1 aprilie 2011. „Pentru acești oameni ar fi nefiresc să se adreseze Spitalelor Universitare, unde să fie pe liste de așteptare chiar și două luni de zile. În cele din urmă, Ministrul a fost de acord. În plus, având aceste structuri noi putem solicita aducerea de noi medici, rezidenți sau stagiari. E o strategie pentru viitor, trebuie să ne gândim la viitor, comunitatea are nevoie de aceste specialități”, a mai spus dr. Costică Pînzaru. 

Avantaje pentru toată lumea

Reclasificarea Spitalului din Pașcani ar fi avantajoasă pentru cetățeni prin creșterea diversității și calității serviciilor medicale oferite. Pe lângă specializările noi pe care le vor trata medicii ce vor veni în orașul nostru, Guvernul ar fi obligat să finanțeze achiziționarea de aparatură nouă și mai performantă. Și angajații s-ar bucura de beneficii. Ei ar intra la altă categorie salarială, ar avea alte sporuri, iar fondul de salarii ar fi susținut tot de la bugetul de stat. „Noi oricum lucrăm ca un spital de urgență, dar este altceva când și statul îți recompensează munca pe măsură”, a spus dr. Pînzaru.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

DSU a început să emită mesaje RO-Alert în zonele cu rată mare de răspândire coronavirusului

Redacția

Cercetătorii britanici au descoperit cauza hepatitei “misterioase”. Ce stă la originea bolii care a infectat peste 1000 de copii

Redacția

Marcel Vela, despre studiul care arată o creștere alarmantă a cazurilor: Nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul cu studiile altora

Redacția
Încarcă...