NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 va fi inaugurat astăzi

Astăzi se inaugurează la Leţcani, în judeţul Iaşi, cel mai mare spital mobil COVID-19 din România, cu 250 de paturi, din care 100 la terapie intensivă.

Investiţia, care trebuia să fie pusă în funcţiune încă din luna mai, este realizată prin contribuţia consiliilor judeţene Neamţ şi Iaşi şi depăşeşte 13 milioane de euro.

La acest spital vor lucra medici detaşaţi de la alte unităţi medicale cu paturi din Iaşi.

Proiectul spitalului a costat 13,5 milioane de euro. Din toate cele șase județe din regiunea de dezvoltare Nord-Est, doar două au contribuit financiar – Iașul și Neamțul. Pentru transportarea subansamblelor spitalului din Turcia la Iași nu s-a aprobat statutul de transport sanitar, nici situația de urgență militară. Din cei 30 de specialiști turci necesari pentru a monta componentele spitalului, doar patru au primit viza pentru România. Pe de altă parte, s-a făcut și o sesizare la Curtea de Conturi pentru a fi verificată legalitatea licitației, și, rezultatul a fost o amendă consistentă. Întârzierile în punerea în funcțiune sunt de peste trei luni. Spitalul mobil va fi la început în subordinea Spitalului de Boli Infecțioase. Ulterior, va trece în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acum, în tot județul Iași sunt 44 de locuri la Terapie Intensivă. Vor fi 100. Este singurul spital modular din România care îndeplinește toate standardele NATO. Poate funcționa indiferent de anotimp. În România mai sunt trei spitale modulare, dar, în afara standardelor NATO.

  

În următoarele 10 zile, unitatea ar trebui să primească toate avizele de funcţionare din teritoriu şi de la Guvern, pentru a putea primi pacienţi.

radio iasi

Advertisements

Related posts

Autorităţile iau în calcul vaccinarea antigripală a cadrelor didactice

Redacția

Criză în spitalele ieșene: se operează pe ”datorie”, iar medicii aleg ce pacienți primesc sânge

Redacția

Furtunile revin în acest weekend! Avertismentul meteorologilor

Redacția
Încarcă...