RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

…Nimic altceva nu contează!

Să fie primari….nimic altceva nu contează! Acesta a devenit scopul celor nu mai puțin de nouă candidați la funcția de primar al municipiului. Spun că nimic altceva numai contează deoarece toți știu că Primăria are visteria goală, iar cel mai optimist an în care se vor putea angaja investiții noi este 2014.

 

Din cei nouă care s-au angajat în lupta electorală, doar câțiva și-au formulat în perioada preelectorală principii pe care se va baza programul lor electoral. Restul doar și-au anunțat intenția de a candida, concretizată prin depunerea candidaturilor la Biroul Electoral.

  

Favoritul sondajelor, candidatul PSD Dumitru Pantazi, își motivează candidatura prin „mesajele de susținere venite din partea cetățenilor, îmi dau încredere și demonstrează că decizia mea de a intra în cursa electorală este una corectă și necesară. Sunt convins că proiectele noastre pot readuce normalitatea și pot crea premisele unei prosperități care să ne redea, tuturor, demnitatea de cetățeni ai Pașcaniului ”. Deocamdată nimic despre proiecte, iar lista propusă de Pantazi pentru Consiliul Local pare a fi una mai degrabă a unui partid de dreapta – plină de directori ai unor firme de succes, unele având afaceri cu societățile din subordinea Consiliului Local.

Candidatul PNL Pașcani, primarul în funcție Grigore Crăciunescu, și-a depus candidatura discret, fără a da explicațiii opiniei publice. Proiectele acestuia pentru un nou mandat sunt ținute la secret, însă condiția ca ele să fie îndeplinite este cooperarea Consiliului Local : „Dacă îmi dați Consiliul Local voi schimba Pașcaniul”, așa se adresează acesta pășcănenilor în întâlnirile preelectorale. Lista de consilieri propusă pășcănenilor spre vot are în primii 10 doar un singur director de firmă și nouă bugetari. Ciudată listă a unui partid care pune inițiativa liberă printre valorile sale fundamentale. Pare mai curând o listă de stânga decât una de dreaptă.

Ioan Ioniță, candidatul PDL la Primărie, a fost la depunerea candidaturii însoțit de deputatul Petru Movilă și luptătorul Cătălin Moroșanu. Cea mai simpatică replică nu a venit însă de la Ioniță, ci de la Petru Movilă, cel care a răspuns unei întrebări adresate de un ziarist că „nu trebuie să-i bată Cătalin Moroșanu pe contracandidații lui Ioan Ioniță, că se bat singuri Crăciunescu și Pantazi”. Aici, însă, un pic de schimbare de discurs. Ioniță a spus destul de clar care sunt principalele sale proiecte: reabilitarea termică a blocurilor, repararea drumurilor și relansarea economică a Pașcaniului.

Cea mai bună soluție pentru Pașcani, așa cum s-a autoproclamat, Leonard Rusu s-a înscris în cursa electorală ca independent pentru că „pedeleul deviase spre stânga” iar „regiile sunt conduse cu grave abateri de la legislație”. Mesajele sale preelectorale vizează corupția din regiile subordonate Consiliului Local și din administrația Rățoi-Pantazi, declarațiile sale fiind credibilizate de documentele pe care le înmânează ziariștilor.

Dionisie Afloroaei este independentul a cărui candidatură se bazează pe clamatele derapaje ale administrației Crăciunescu. În scrisoarea intitulată „Lege și Progres”, Afloroaei îl acuză pe Crăciunescu că „a preluat de la fosta administrație sistemul mafiot și l-a pus să muncească pentru el”. În viziunea independentului, schimbarea lui Crăciunescu ar garanta la Pașcani progresul și respectarea legii. Nici el nu a vorbit nimic despre proiectele pe care le-ar implementa dacă ar fi ales.

Radu Movileanu, liderul Partidului Poporului Dan Diaconescu filiala Pașcani, a declarat la depunerea candidaturii că „doar cei care nu au condus orașul până acum vor putea scoate Pașcaniul din înțepenirea în care se află de 20 de ani”. Nici el nu a venit cu proiecte concrete în perioada preelectorală, însă discursul este unul de dreapta, împotriva fostei administrații Rățoi-Pantazi.

La polul opus s-au aflat candidații de la PRM (Dănuț Răuț), PC (Leonard Ursu) și UNPR (Gabriel Sofian), care au preferat să fie discreți în perioada preelectorală, depunându-și candidaturile fărăr tam-tam și fără să răsufle vreun indiciu despre proiectele pe care le-ar propune pășcănenilor.

Dacă situația va persista iar programele electorale se vor baza doar pe ce s-a realizat, ce nu s-a realizat, cum s-a realizat ș.a.m.d., și nu pe ce proiecte ar trebui implementate în municipiu în viitorii 4 ani, atunci e clar că important e să ajungi primar, iar mai apoi… potopul.

Related posts

Urzeala directoratelor

Răzvan Grecu

Câte-un pic pic v-am fraierit! Hit-ul verii lansat după primul an de mandat de primarul Dumitru Pantazi! (Parodie)

Răzvan Grecu

Consilierii locali fac playback pe bani publici

Răzvan Grecu
Încarcă...