NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

NewsPascani nu a mințit: apa furnizată fără contracte nu vă poate fi imputată dacă nu vi se eliberează facturi

Ziarul Orizontul prin Cătălin Cojocaru, patronul acestuia, mă acuză că am mințit populația cu O.U.G. 34/2014, prin care se prevede că vânzarea nesolicitată este sancționată prin scutirea de la plată a consumatorului. Într-un răspuns transmis de OPC Iași și afișat pe site-ul cu pricina suntem informați că acel document se aplică doar contractelor încheiate.

Pe ziaristul cu neuronii conectați la conturile ApaVital nu l-a incitat acest răspuns de loc. O singură întrebare era de pus la OPC: există vreo lege care reglementează în România relațiile economice dintre un profesionist și un consumator fără a avea la bază un contract? Vă spun eu că nu. Deoarece obligațiile și drepturile se nasc tocmai dintr-un astfel de act, iar statul Român luptă împotriva evaziunii și încălcării drepturilor consumatorilor. Să fim înțeleși factura este un contract din punct de vedere juridic.

  

Ca să înțeleagă domnul ziarist, abonat la banii ApaVItal, îi citez doar articolul 36 din legea 51/2006 prin care se arată că operatorii de servicii publice pot presta servicii doar în baza unui contract: „ (1) Raporturile juridice dintre operatorii şi utilizatorii serviciilor de utilităţi publice sunt raporturi juridice de natură contractuală şi sunt supuse normelor de drept privat”. Astfel că se supun OUG 34/2014.

Cum ar fi fost ca Guvernul să spună că această ordonanță se aplică în afara contractelor, când o astfel de relație economică între un profesionist și un consumator nu este recunoscută de lege. Gândițivă la ce situație ar fi ca de mâine să se legifereze norme protecție a consumatorului în prostituție, dar ea să rămână contravenție. La fel și în cazul banilor dați cu camătă, pe de o parte să se aplice normele de protecție a consumatorului, pe de altă parte să fie incriminată de legea penală.

Spre exemplu astăzi Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care dă dreptul consumatorilor care nu au primit bon fiscal, varianta cea mai simplă de încasare a unei operațiuni comerciale (ține loc și de factură și de chitanță), să nu mai fie obligați să achite produsul selectat sau consumat. La Pașcani consumatorii nu au primit factură, deci se aplică.

Îl întreb pe tonomatul de la Orizontul, ce a pierdut nu știu câte procese de calomnie, deci tocmai de minciună, cum crede că pot fi obligați pășcănenii să achite către ApaVital niște sume de bani în cuantumul unor activități economice nerecunoscute de lege.

Cât despre apa oprită în Pașcani aceasta a fost sistată, conform directorului ApaVital, Ioan Toma, la blocurile unde sunt angajați ai operatorului ieșean tocmai pentru ai pedepsi că nu și-au asumat răspunderea pe scara respectivă cum le-a fost recomandat.

Îi mai aduca aminte că și mult iubitul și preaslăvitul său primar, Dumitru Pantazi, dar și secretarul Mircea Zuzan au declarat că ApaVital a funcționat și funcționează ilegal la Pașcani. Mai mult Primăria municipiului Pașcani nu a semnat contractul cu operatorul ieșean și a pus polițiștii locali să oprească debranșările deoarece sunt ilegale. Ori dacă dumneata susții că justiția te poate obliga să achiți un produs furnizat ilegal, eu nu pot decât să te contrazic.

P.S. Cât despre OUG 34/2014 și despre cine minte, nu te băteai tu cu pumnul în piept la televizor că aceasta se aplică doar serviciilor de internet, sau apei vândute la cantitate fixă, în niciun caz serviciilor de apă? 

Advertisements

Related posts

Viceprimarul Vasile Axinte dă vina pe funcționarii Primăriei pentru incompetența sa! Şi-a albit din nou imaginea la Bit TV!

Răzvan Grecu

Cojocaru de la TV Bit sare să-l albească pe primar: Aderarea la ARSACIS a fost adoptată ilegal!

Răzvan Grecu

Normalitatea prescripției duce la Prosperitatea șmecherilor!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site