NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

NewsPascani.com a avut din nou dreptate: HCLM Pașcani privind majorarea prețului la energie termică este ilegală! (DOC)

Hotărârea de Consiliu Local prin care se stabilește creșterea prețului de producție al energiei termice și al celui de livrare către populație, este considerată nelegală de către Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei Termice. Este vorba despre HCLM Pașcani nr. 9/2018 prin care s-a aprobat majorarea prețului la energie termică cu 22%. Această hotărâre a abrogat hotărârea prin care prețurile creșteau cu 50%, adoptată la 31 ianuarie 2018.

 

 Printr-o adresă transmisă către RAGCL și Primărie, ANRE anunță că nu poate aviza prețurile aprobate pe motiv că la stabilirea acestora a fost încălcată legea.

  

Mai exact, în adresă se arată că prin HCLM  nr. 9/2018 s-au stabilit două prețuri diferite pentru producerea și furnizarea de energie termică: unul, de 442 lei/Kcal, pentru persoane juridice și altul, de  449,01 lei/Kcal, pentru persoane fizice.

 Experții guvernamentali au considerat că în conformitate cu prevederile legale în vigoare nu pot fi stabilite prețuri diferite pentru agenți economici și populație, decât dacă se demonstrează că există condiții diferite de furnizare a energiei termice.

 O altă problemă semnalată de ANRE este aceea că HCLM nr.9/2018 nu a fost însoțită de „documentația care a stat la baza întocmirii acesteia (n.r. solicitarea Consiliului de Administrație al RAGCL), inclusiv fișa de fundamentare a prețului/tarifului/ întocmită în conformitate cu prevederile Ordinului ANRSC nr. 66/2007”.

 De altfel, această situație a fost semnalată chiar în plenul ședinței de Consiliu Local, atunci când liberalul Claudiu Bodoașcă a arătat că prețul propus de primarul Dumitru Pantazi nu este fundamentat: „Dumneavoastră trebuia să veniți cu fundamentarea prețului. Aici este pus prețul așa… de mâine e 400 de lei. De ce nu e 200 de lei?”, a întrebat consilierul liberal Claudiu Bodoașcă.

 În acest moment RAGCL este pusă în situația de a nu putea factura la noile prețuri energia termică livrată către cetățenii abonați la sistemul centralizat de termoficare. Conform unor surse, primarul Dumitru Pantazi ar urma să convoace Consiliul Local pentru o ședință extraordinară și să propună spre aprobare o nouă hotărâre care să modifice prețul la energie termică, cu respectarea cerințelor legii așa cum a cerut ANRE.

 Decizia ANRE vine după ce pe data de 8 februarie 2018,  NewsPascani.com a publicat un articol în care a arătat că această hotărâre a fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale. Este cea de a treia hotărâre adoptată de Consiliul Local și stabilită ca fiind nelegală în ultimele 3 luni. Precedentele două fiind cele în care s-a stabilit taxa de salubrizare și componența Consiliului de Administrație la Prest Serv Apa.

 DOC AICI

Advertisements

Related posts

Conducerea ApaVital și edilul Pantazi au discutat cu muncitorii de la PSA Pașcani despre condițiile angajării. Concluzia sindicaliștilor:”Primarul ne-a vândut”

Răzvan Grecu

Cetățenii din cartierul Micro i-au cerut primarului să le explice ce anume cere ApaVital de la ei

Ema Roman

Pașcani – Moțca și Pașcani – Tg. Frumos închise traficului greu. Se circulă în condiții de iarnă (VIDEO)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site