NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

N-am făcut pentru că n-am făcut: primarul Dumitru Pantazi a pierdut în 2013 fonduri europene pentru palatul Cantacuzino deoarece nu avea documentația de avizare a lucrărilor de investiție. Vasile Axinte: „Mai sunt câteva clarificări” (DOC)

NewsPascani.com a intrat în posesia unui document avizat de primarul Dumitru Pantazi din care reiese că Primăria municipiului Pașcani a pierdut o finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino.

 

În anul 2013, în luna octombrie, Compartimentul de Programe și Atragerea de Fonduri Europene a înaintat primarului Dumitru Pantazi raportul nr. 19582/11.10.2013 prin care îl înștința că sunt fonduri europene ce pot fi accesate pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino. Era vorba, la acea vreme despre Programul PA16/RO 12 intitulat „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” cu o finanțare deschisă în perioada 2009-2014 cu finalizarea lucrărilor în 2016. Proiectul Pașcaniului ar fi trebuit să aibă denumirea: „Reabilitarea, conservarea și revitalizarea Palatului Cantacuzino și a terenului aferent” după cum reiese din documentul aflat în posesia NewsPascani.com.

  

În acest sens primarul Dumitru Pantazi trebuia să dispună Compartimentului Tehnic din cadrul Primăriei să realizeze în regim de urgență Documentația de avizare a lucrărilor de investiție (DALI) a obiectivului respectiv.

Din păcate această cerință nu a fost îndeplinită, iar în anul 2015, luna iunie, primarul Dumitru Pantazi îl înștințează pe consilierul local Marius Pintilie că acestă finanțare a fost pierdută din lipsa documentației, și că în perioada 2014-2020 se va propune spre finanțare proiectul „Conservarea și reabilitarea Ansamblului Palatului Cantacuzino” prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Mai mult, conform aceluiași document, Compartimentul de Programe și Atragerea de Fonduri Europene nu a reușit să intre în posesia acestui document nici la un an și nouă luni de la solicitare.

NewsPascani.com a aflat că ceea ce primarul Dumitru Pantazi și televiziunea sa favorită, BIT TV, numește acum proiect al Palatului Cantacuzino este de fapt Documentația de avizare a lucrărilor de investiție (DALI). Aceasta este însă incompletă, având greșeli ce trebuie corectate.

Aceleași surse din Primărie au precizat că documentația nu are nici măcar avizul Consiliului tehnico economic, ea având la acest moment valoarea unui draft. De altfel, acesta este și motivul pentru care ea nu a fost supusă aprobării Consiliului Local împreună cu indicatorii tehnico economici, lucru absolut obligatoriu în vederea accesării de fonduri europene.

„A fost un contract încheiat. Nu este vorba despre un proiect ci despre o Documentație de avizare a lucrărilor de investiție (DALI). Practic aceasta are toate caracteristicile unui proiect. Studiile și avizele sunt pe finalizare. Mai sunt câteva clarificări legate de probleme tehnice, după care se va supune aprobării de indicatori tehnico economici în CTE și Consiliul Local, apoi va fi despus pentru finanțare” a confirmat informațiile, obținute de NewsPascani.com, viceprimarul Vasile Axinte.

Vezi aici documentul

Advertisements

Related posts

Pantazi prins pe picior greșit și cu începerea anului școlar. Centralizarea nevoilor și soluțiilor are loc acum, cu doar 12 zile lucrătoare înainte de începerea școlii!

Răzvan Grecu

Sterilizarea animalelor și campanie de informare a proprietarilor, soluția pentru combaterea numărului patrupedelor de pe străzi

Marius Parteni

Cât ar costa ca Paşcaniul să fie semaforizat?

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site