NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Municipiul Pașcani se înfrățește cu comuna Pașcani din Republica Moldova

Pașcaniul se va înfrăți cu tizul său de peste Prut comuna Pașcani, din raionul Criuleni. Decizia ar putea fi luată în ședința Consiliului Local ce va avea loc joi dimineață, atunci când pe masa aleșilor locali se va afla un acord de cooperare și înfrățire.

 

  

Gestul este unul mai mult declarativ, mai ales că în acest an se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, neavând foarte multe implicații în viața socială și economică a localităților. Astfel, cele două administrații se angajează să facă schimburi de experiență, să organizeze manifestații sportive și culturale comune, să participe cu delegații la sărbătorile localităților și să se ajute reciproc la promovarea potențialului turistic al celor două localități.  

Această decizie de înfrățire a fost luată pe date 23 mai anul acesta atunci când Vasile Gîrbea, primarul comunei Pașcani și Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni au viziat muicipiul nostru.

 „Mare a fost mirarea tuturor celor prezenți, când am găsit în monografia „Pașcani – municipiul și zona”, mențiunea despre satul Pașcani de pe râul Ichel (actualmente raionul Criuleni, Republica Moldova) pe care Ștefan cel Mare și Sfânt l-a întărit după Cozma Pașco și frații săi, fiii lui Hodco Pașco în anul 1495. De aici reiese că ambele localități au fost întemeiate pe timpul Marelui Domnitor al Neamului de frații Pașco. Deci, dragi pășcăneni, de pe ambele maluri ale Prutului, voi sunteți înfrățiți prin orânduirea lui Ștefan cel Mare. Mai e nevoie de alte legi ca să vă numiți frați?” declara la acea dată Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni.

Precizăm faptul că municipiul nostru mai este înfrățit cu comunitatea Fjelle din Norvegia și cu orașul Ialoveni din Republica Moldova. Dacă cu cei din urmă, administrația locală mai ține legătura doar la sărbători, cu comunitatea din Norvegia relațiile au fost înghețate.

Advertisements

Related posts

Comunicatorul ApaVital amenință că CNA a stabilit cu operatorul regional „sancționarea drastică” a postului Actualitatea TV. Vezi cât câștigă acesta la Pașcani! (Video)

Marius Parteni

Primarul s-a lămurit: Aderarea la ARSACIS, singura soluție de dezvoltare și extindere a rețelelor de apă

Marius Parteni

De ce nu se vor deschide restaurantele după 15 iunie? Explicația ministrului Nelu Tătaru

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site