NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Mii de credincioşi aşteaptă la rând, în ploaie şi frig, să se închine la moaşele Sfintei Parascheva


Câteva mii de credincioşi aşteaptă la rând, în ploaie şi frig, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva depuse în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, până duminică după-amiază trecând pe la raclă peste 50.000 de pelerini.

Potrivit organizatorilor pelerinajului religios de la Iaşi, pînă duminică după-amiază, au trecut pe la racla cu sfintele moaşte, pentru a se închina, peste 50.000 de credincioşi, iar alte câteva mii de oameni se află la rând, lungimea acestuia fiind de câteva sute de metri.

Credincioşii stau în ploaie şi în frig, timpul de aşteptare până ce oamenii ajung la raclă fiind de aproximativ trei ore.

  

„Nu au existat incidente. Oamenii stau la rând răbdători, cu umbrele şi pelerine, pentru se închina la sfintele moaşte. De vineri seară, când a început pelerinajul, 160 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar şase dintre acestea au fost duse la spital”, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură ordinea publică în zona centrală a Iaşiului.

El a mai spus că un copil s-a pierdut în mulţime, fiind recuperat de către părinţi după două ore.

Jandarmii îi sfătuiesc pe credincioşii care vor să vină să se închine la moaşte să se îmbrace gros şi să-şi ia pelerine de ploaie şi umbrele, în condiţiile în care vor sta câteva ore la rând, în frig şi ploaie. Ei mai atrag atenţia pelerinilor să aibă grijă de lucrurile personale, pentru a nu le fi furate, iar persoanele în vârstă sunt sfătuite să-şi urmeze tratamentul pe care îl au pentru a evita intervenţia ulterioară a echipelor medicale.

Duminică seară, pe străzile din centrul Iaşiului, va avea loc o procesiune, intitulată Calea Sfinţilor, racla cu sfintele moaşte urmând a fi purtată pe umeri de către preoţi. În cursul serii vor ajunge la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, ce vor fi aduse cu un avion de la Bucureşti.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.

Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea Simonos Petras, din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, aşezată într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Sfânta Liturghie este programată miercuri, 14 octombrie şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada în care are loc pelerinajul.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

sursa gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pierdut certificat constatator SC. A.C. Ando Elctronics S.R.L

Redacția

ANUNŢ – ÎN ATENŢIA CONTRIBUABILILOR PERSOANE FIZICE ŞI JURIDICE

Redacția

Colectiv nu a schimbat nimic: zeci de sancţiuni aplicate de ISU

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site