NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

ULTIMUL DICTATOR AL EUROPEI

Aleksandr Lukaşenko a câştigat un al cincilea mandat de preşedinte al Belarusului, în urma alegerilor de duminică, potrivit unor rezultate preliminare anunţate în noaptea de duminică spre luni, relatează DPA în pagina electronică.

Lukaşenko, în vârstă de 61 de ani, a obţinut 83,49% din voturile exprimate duminică, potrivit agenţiei de stat Belta, care a citat comisia electrorală. Prezenţa la urne a fost de 86,75%, potrivit aceleiaşi surse. Supranumit „ultimul dictator al Europei”, Alexandr Lukaşenko conduce Belarus de mai bine de 20 de ani.

Realegerea lui Lukaşenko în urmă cu cinci ani a dus la proteste ample şi la arestarea liderilor opoziţiei, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut de când acesta pozează în garant al stabilităţii în faţa crizei economice şi a conflictului separatist prorus din Ucraina.

  

El a fost criticat mult timp de Occident pentru situaţia drepturilor omului şi reprimarea disidenţei politice, fiind denumit cândva de Washington „ultimul dictator al Europei”. Occidentul a impus sancţiuni economice asupra unor oficiali belaruşi şi companii.

Uniunea Europeană este pregătită însă să suspende sancţiunile împotriva lui Lukaşenko, după eliberarea surprinzătoare, în august, a ultimilor deţinuţi politici, au declarat vineri surse europene.

Lukaşenko, care a exploatat tensiunile dintre Moscova şi Occident, şi-a îmbunătăţit recent imaginea în faţa UE, criticând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi găzduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat preşedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, şi Vladimir Putin.

„Am făcut tot ce a vrut Occidentul înaintea alegerilor. Dacă există dorinţa în Occident de a ne îmbunătăţi relaţiile, nimeni şi nimic nu poate împiedica acest lucru”, a declarat Lukaşenko în timp ce vota. „Mingea este acum în terenul Occidentului”, a adăugat el.

articolul integral pe gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ce ascund poftele alimentare și când este cazul să ne îngrijorăm?

Redacția

Ambasadorul SUA: Dacă nu ar fi existat corupţie în România, s-ar fi construit mai repede autostrăzi

Redacția

A fost creată prima plantă electronică din lume: ”Nimeni n-a mai făcut asta până acum”. S-a muncit la ea 20 de ani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site