Este cazul să ne facem griji pentru mega furtuni solare. Nu neapărat pentru că Soarele nostru atinge maximul celui de-al 25-lea ciclu solar în 2025 și va produce mai multe erupții solare. Ci pentru megafurtuni solare provenite de la alți „sori” aflați la zeci sau sute de ani lumină depărtare.
Potrvit unui nou studiu publicat ieri de revista Science, stelele din alte sisteme solare produc megafurtuni ce pot lovi Pământul la un interval de 100 de ani. Megafurtunile sau „superflăcările” sunt erupții solare de până la ~50 de ori mai puternice decât Evenimentul Carrington, fenomenul cosmic din 1859 generat de o erupție a Soarelui nostru.
O erupție solară produsă de o mare pată solară care a lovit Pământul în acel an a produs o furtună geomagnetică, suficient de puternică pentru a distruge toate rețelele de telegraf la nivel global.
Timp de 9 ani, 2889 de megafurtuni solare de la stele similare cu Soarele au fost raportate
În prezent, dacă o astfel de furtună solară ar lovi Pământul, ar putea fi distruse rețelele electrice, sateliți și multe altele. Într-un studiu coordonat de Valeriy Vasilyev de la Max Planck Institute din Göttingen, Germania, un grup de 10 astronomi a analizat măsurători de luminozitate la 56.450 de stele asemănătoare Soarelui,
» Citește continuarea pe pagina autorului