RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Medicul de familie care a refuzat să acorde primul ajutor bătrânului căzut în stradă, contrazis de directorul DSP „Nu există în momentul de față un protocol care să interzică unui doctor să acorde primul ajutor”

Un bărbat în vârstă de 83 de ani din Pașcani a murit, după ce inițial un medic de familie a refuzat să-i acorde primul ajutor invocând anumite protocoale medicale.

Tragicul eveniment a avut loc marți, 7 august. Dumitru Guraliuc se deplasa pe o stradă din Pașcani, din apropierea sediului A.P.I.A, când i s-a făcut rău și s-a prăbușit inconștient chiar în fața unui cabinet de medicină de familie. Martorii au sunat la 112, dar au cerut și ajutorul medicului din cabinet, Maria Ciopraga care după ce în primă fază a refuzat să iasă din cabinet pentru a acorda primul ajutor, s-a deplasat la fața locului, însă nu a intervenit cu nimic.

  

Bătrânul fost resuscitat apoi de medicul de pe ambulanță, însă din păcate a murit câteva ore mai târziu la spital. Maria Ciopraga ne-a declarat că a fost anunțată de oamenii din stradă că este cineva căzut și i-a rugat să-l aducă în cabinet, însă nimeni nu a făcut acest lucru.  Motivul invocat a fost acela că „protocolul” o obligă să acorde consultaţii medicale doar în timpul programului şi doar în incinta cabinetului său.

„În primul rând, a venit o persoană să mă anunțe, iar eu am rugat-o să îl aducă pe bătrân în cabinet. Primul ajutor se acordă în cabinetul medical. După ce am terminat cu pacienta din cabinet, am ieșit afară, era un bătrân în comă, nu reacționa, fără puls, fără tensiune. Am așteptat ambulanța. Eu nu pot să ies cu perfuzia în stradă, pentru că nu îmi permit protocoalele. Nu pot să mă duc să fac ce face echipajul de pe ambulanță. Acesta a venit foarte repede și l-a resuscitat pe bătrân. Asta trebuie să înțeleagă lumea că există protocoale, iar pacientul trebuia transportat în cabinetul medical. Și nu că nu m-am uitat, m-am uitat, dar efectiv nu am avut ce să îi fac”, ne-a declarat Maria Ciopraga, medic de familie, pe data de 7 august.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie, a declarat că în astfel de cazuri codul deontologic obligă medicii, indiferent de specialitate, să acorde primul ajutor celor care au nevoie.

„Nu există în momentul de față un protocol care să interzică unui medic să acorde primul ajutor indiferent unde, în cabinet, în afara cabinetului. Deocamdată nu am primit nici o reclamație, ține mai mult de Colegiul Medicilor”, ne-a declarat Liviu Stafie, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că vor face o anchetă în acest caz doar după ce familia va depune o plângere.

 

 

 


 

Related posts

De ce sunt incendiile din Amazon mai periculoase decât armele de distrugere în masă

Redacția

Curaj? Liberă iniţiativă? Antreprenoriat? Guvernarea de cârdăşie te vrea legat de stat

Redacția

Apel la grevă generală în Belarus: „Vă îndemn să continuați și să extindeți grevele”

Redacția
Încarcă...