NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Manifestări cultural religioase la Pașcani, în memoria mitropolitului Visarion Puiu

„Zilele Mitropolitului Visarion Puiu“ au ajuns la ediția a XVIII-a. Astăzi membrii asociației din Roman care poartă numele mitropolitului au poposit în Pașcani, la Colegiul Național M. Sadoveanu.  

Aici au susținut o sesiune de comunicări, prilej cu care au rememorat viața și opera mitropolitului Visarion Puiu.“Ne bucurăm că și anul acesta, aici la Colegiul Național Mihail Sadoveanu a poposit, din nou, Visarion Puiu. Prin amintirea sfântă pe care i-o purtăm, astăzi, preotul Florin Aurel Țuscanu, preşedintele Asociaţiei “Mitropolit Visarion Puiu” a vorbit elevilor despre această mare personalitate care s-a născut în Pașcani și a învățat pe aceste meleaguri”, ne-a relatat protopot Pavel Postolache.

“Am venit astăzi la Pașcani pentru a marca încă o treaptă în demersul nostru de promovare a personalității vieții și operei mitropolitului Visarion Puiu. Între Pașcani și Roman s-a creat o punte spirituală deoarece aici el s-a născut, dar la Roman s-a călugărit”, ne-a declarat preot doctor Florin Aurel Țuscanu, preşedintele Asociaţiei “Mitropolit Visarion Puiu”.

Menționăm faptul că Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi, şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Simpozion “Centenar Constantin Ciopraga”

Teona Gherasim

Expoziție de cărți vechi la Clubul Copiilor Pașcani

Redacția

Ce reprezintă culorile şi modelele alese pentru încondeierea ouălor de Paşte. „A devenit simbol creştin bazat pe legende“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site