RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Mâine se discută modificarea preţului gunoiului în tot judeţul

Consiliul Judeţean va aproba, mâine, un tarif diferenţiat pentru colectarea şi transportul deşeurilor reciclabile din judeţ. „Ziarul de Iaşi“ a scris recent de faptul că mai mulţi primari din judeţ sunt nemulţumiţi pe motiv că trebuie să plătească colectarea indiferent de tipul de deşeu, deşi iniţial li s-a spus că, în cazul reciclabilelor, vor avea beneficii şi nu costuri suplimentare.

 

  

Sumele lunare de bani nu sunt mari, de exemplu Tomeştiul plăteşte în jur de 4.000 lei în plus, dar, pe termen mediu şi lung, pot afecta bugetul comunal, în funcţie de cantităţile de reciclabile colectate.

Tariful de colectare a deşeurilor reciclabile este propus la 847 lei/tonă (fără TVA), dar ceea ce este important în proiectul de hotărâre este faptul că această taxă va fi suportată de către „organizaţiile de implementare a răspunderii extinse a producătorului în domeniul colectării deşeurilor“.

Totuşi, şi primăriile vor avea de plătit în plus la colectarea deşeurilor menajere, unde costul va creşte de la 168 lei la 176 lei/tonă, fără TVA. Hotărârea de mâine din plenul CJ nu va duce direct la introducerea noului tarif. Costul va fi impus abia după ce cel puţin două treimi dintre consiliile locale din judeţ vor aproba decizii asemănătoare.

Ulterior, decizia finală va fi luată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iaşi, organizaţie din care fac parte autorităţile locale şi judeţene. Din acest an, la nivelul judeţului există un singur operator care colectează şi transportă deşeurile, respectiv Girexim Universal din Piteşti, firmă ce a câştigat o licitaţie organizată de ADIS.

 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Şeful CJ, la DNA: trei abuzuri în serviciu. Şi-a făcut-o cu mâna lui. A vrut să facă „bine“ şi a ieşit rău de tot

Redacția

Trafic îngreunat în această dimineaţă pe DN Paşcani – Moţca! (FOTO)

Marius Parteni

Solicitările pășcănenilor la dezbaterea de la Primărie: referendum pentru viitorul serviciului de apă, parcuri, locuințe, parcări și cimitir (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...