RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Lucrări de renovare a locuinței – Tencuiala din lut sau argilă

Aerul închis, uscat din interiorul locuinței, în timpul iernii, poate crea senzația de locuință neaerisită, chiar dacă există un sistem de ventilație destul de bun. Pentru a restabili climatul interior sănătos se recomandă anumite lucrări de renovare în lunile de primăvară.

O parte dintre acestea le poți face și singur, trebuie doar să cumperi materialele, ustensile pentru tencuit, vopsit, văruit și să alegi un model din variantele de scări simple din aluminiu care se găsesc în magazinele online, de bricolaj, care te ajută să lucrezi la orice înălțime, la casă.

  

Cele mai bune materiale sunt tencuielile și vopselele naturale pentru că acestea creează un climat interior sănătos. Specialiștii recomandă tencuielile ecologice pe bază de lut sau argilă care sunt cunoscute de foarte mult timp. Ele sunt considerate cele mai vechi materiale de construcții, foarte rezistente și apreciate pentru proprietățile pe care le au benefice sănătății, comparativ cu alte tipuri de materiale ce au apărut între timp.

De ce argila este folosită de foarte mulți oameni în realizarea unor activități specifice de bricolaj?

Tencuiala naturalăeste ecologică, pe bază de lut (sau argilă). În prezent este folosită tot mai frecvent în arhitectura modernă datorită proprietăților deosebite:

·         Capacitatea de control a umidității.

·         O bună absorbție a mirosurilor neplăcute.

·         Nu atrage particulele mici de praf.

·         Nu are mirosuri neplăcute.

·         Are capacitatea de a regla umiditatea internă în locuință. Poate asigura o umiditate permanentă de 45%. Lutul absoarbe umiditatea și o cedează atunci când aerul este uscat.

·         Are durabilitate în timp.

·         Este rezistentă la razele ultraviolete.

·         Are proprietăți antiseptice, de detoxifiere.

·         Creează o ambianță plăcută și sănătoasă.

·         Este un produs natural și tradițional care se poate fixa pe orice suprafață.

Cei care vor să aibă rezultate bune la realizarea lucrărilor de renovare pot folosi tencuiala de lut în loc de materialele moderne, care sunt și destul de costisitoare. Foarte important este să se investească în materiale de calitate – indiferent că este vorba despre vopsit, zugrăvit, tencuit – dar și în ustensile bune pentru realizarea corectă a muncii (pensule de lățimi diverse, pensule din spumă, pensule subțiri, perii, tampoane pentru vopsit, pensulă cu vârf oblic, trafalet, role cu pluș scurt, mediu sau lung și altele).

Tencuiala din argilă este folosită tot mai mult de constructori pentru că NU are ingrediente sintetice sau substanțe toxice și periculoase pentru sănătate. Acest material ecologic, natural este din nou foarte popular, folosit frecvent în lucrările de renovare ale locuinței. Se poate folosi și în amestec cu alte materiale de umplutură: paie, rumeguș, nisip, etc.

Grosimea tencuielii trebuie să fie destul de mare (de 3 cm) pentru ca să menținăcât mai bine un microclimat normal în încăperea respectivă (prin economisirea căldurii). Dacă are un conținut mare de argilă rezistă mai bine la apă, dacă are și nisip destul de mult se poate eroda ușor. Nisipul are rol de susținere și rezistență la frecare. Argila are capacitatea de a se umfla și de a opri apa să pătrundă în profunzime.

Lutul are o capacitate foarte bună de a acumula umezeala din aer și apoi când aerul devine uscat de a o da înapoi. Lutul este cel mai simplu și cel bun material natural care efectuează controlul climatizării în casă. Poate acumula treptat căldură și o poate da înapoi atunci când temperatura în locuință scade. În concluzie, tencuiala din lut este perfectă pentru orice încăpere. Are capacitatea de a absorbi orice fel de miros și substanțele poluante.

Lutul este un material ecologic, sănătos, are proprietăți antiseptice, de prevenire și de combatere a mucegaiului. De asemenea lutul nu este atacat de insecte și alți dăunători, nu putrezește și este ușor de folosit (se înmoaie cu apă și se usucă rapid). Acest material poate fi folosit de oricine pentru că nu este deloc costisitor, are prețul extrem de mic.

Pentru tencuielile decorative se recomandă argila colorată, în nuanțe de galben, albastru și alb. Se pot adăuga și pigmenți pentru obținerea altor nuanțe de culori, sau se pot folosi anumite materiale de umplutură pentru un efect deosebit.

Related posts

5 sfaturi esențiale de etichetă și conduită pentru o excursie reușită în India

Redacția

Adio, Spania! Shakira se mută la 7.500 km de Pique. Ce țară a ales și cum arată vila de 16 milioane € (Foto)

Redacția

Sărbătoare în familia edilului local. Acesta împlinește astăzi 60 de ani

Marius Parteni
Încarcă...