NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Lista măsurilor de austeritate pregătite pentru bugetari de la 1 ianuarie 2021 – proiect de OUG

Începând de astăzi, 1 ianuarie 2021, Guvernul va îngheţa salariile de bază, sporurile, indemnizaţiile, primele acordate bugetarilor, la nivelul lunii decembrie 2020, se arată într-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Executiv. Bugetarii vor primi şi la anul vouchere de vacanţă, tot în valoare de 1.450 de lei, şi nu indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei, aşa cum prevede legea salarizării, iar pensiile de serviciu civile şi militare nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în 2021. 

Guvernul Cîţu a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care îngheaţă salariile, sporurile, indemnizaţiile, pensiile de serviciu şi voucherul de vacanţă. Este vorba despre proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Economica.net vă spune lista măsurilor pregătite de Executiv pentru bugetari în 2021: Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții, se arată în proiectul de OUG.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2021, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții. În anul 2021, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020. Începând cu luna ianuarie 2021, instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare. În anul 2021, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei. Bugetarii primesc şi la anul vouchere de vacanţă de 1.450 de lei, în loc de indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per angajat, cum prevede legea salarizării unice.

Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar pe format electronic. Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, scrie în proiectul de OUG. Statul nu are bani să pună în aplicare legea salarizării unice, potrivit căreia din 2021 bugetarii ar trebui să primească indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per salariat, în loc de vouchere de vacanţă de 1.450 de lei. 

  

Conform Legii 165 din 2018, de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să se abroge OUG care reglementează acordarea voucherelor de vacanţă, cu aceeaşi dată urmând să intre în vigoare art. 26, alineatele 4 – 6 din Legea 153 din 2017, potrivit căruia ordonatorii de credite acordă, anual, obligatoriu, indemnizaţie de vacanţă la nivelul salariului minim brut garantat în plată. În aceste condiţii, bugetarii ar beneficia în locul voucherelor de vacanţă de 1.450 de lei per angajat, de indemnizaţie de vacanţă, în valoare de 2.230 lei per angajat, ceea ce implică finanţare suplimentară de aproape 970 de milioane de lei în 2021, explică Executivul în proiectul de OUG.

continuare pe economica.net

Advertisements

Related posts

Produsele eco ale României iau calea exportului

Redacția

Piaţa auto din județul Iaşi este la turaţia maximă. Anul a început în forță!

Redacția

Armata lipovenilor a încercuit Carrefour-ul. 700 de legumicultori din Târgu Frumos şi-au făcut asociaţie cu un obiectiv clar: să elimine importurile

Redacția
Încarcă...