NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelorEconomie și afaceri

Cel mai bogat ucrainean investește 60 de milioane de euro într-un parc eolian din comuna Ruginoasa, Iași. Primar: „Se vor crea locuri de muncă”

Rinat Ahmetov, oligarh și om de afaceri ucrainean, președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, investește în Iași în cel mai mare parc eolian din Moldova. Primarul comunei Ruginoasa, unde va fi parcul eolian, spune că până la finalul anului viitor va fi gata investiția.

Cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, investește la Ruginoasa, Iași, în cel mai mare parc eolian din Moldova. Investiția este de 60 de milioane de euro, iar suprafața totală a parcului e de 23 de hectare. Compania ucraineană DTEK Renewables International, cu cele mai puternice afaceri în energie, parte a grupului DTEK, componenta holdingului System Capital Management (SCM), deținut de Rinat Ahmetov, cel mai puternic om de afaceri din Ucraina, va investi în Iași după ce a fost convins de niște antreprenori din Cluj că există această oportunitate la Iași.

Astfel, documentația a fost preluată de Finas Group, compania clujeană cu afaceri pe piața energiei verzi. Primarul comunei Ruginoasa, unde va fi amplasat parcul eolian, spune că vor fi numai beneficii de pe urma acestui proiect.

„Noi avem o relație instituțională cu firma ce are proiectul și care e reprezentată de un antreprenor de la Cluj. Am auzit că ar fi el (n.r. – Rinat Ahmetov) în spatele afacerii. În plină criză energetică, parcul eolian ar fi foarte bun. Noi avem multe beneficii de pe urma acestui proiect. Taxa de autorizare e 1 la sută din valoare investiției. Pentru terenurile unde va fi parcul eolian se vor plăti impozite, se vor crea locuri de muncă. Cei de la Cluj au venit la noi și ar trebui ca până la finalul anului viitor să fie gata toată investiția”, susține Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa.

  

Rinat Ahmetov investește într-un parc eolian la Iași

La Ruginoasa vor fi amplasate 12 turbine eoliene, la o distanță de 750 de metri de locuințele localnicilor. Turbinele vor avea o înălțime cuprinsă între 130 și 180 de metri. Complexul de producție a energiei va avea o capacitate de 60 de MW. Finas Group a obținut anul trecut venituri în valoare de 5,7 milioane de euro și un profit operațional de 2,3 milioane de euro. Lucrările la parcul eolian vor începe în primăvara anului viitor.

Advertisements

„Cei care se ocupă de proiect sunt avansați în avize. De la noi vine autorizația când au ei toate documentele. Trebuie și un aviz de la ANRE (n.r. – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei). Cei care se ocupă de proiect preconizează ca prin luna februarie 2023 să vină să ceară autorizație și să se apuce de treabă. Toată lumea mă întreabă dacă oamenii din comună vor primi energie gratis.

Advertisements

Dacă ar fi avut primăria un parc fotovoltaic, da, era gratis, dar prin proiectul acesta privat se duce energia în sistemul de stat. E una dintre cele mai mari investiții de parc eolian din Moldova. Specialiștii au făcut studii, în ultimii 10 ani, pe direcții de vânt, iar unul spunea că ar putea aproviziona 60-70 la sută din energia electrică din județul Iași” susține Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa.

continuare pe www.bzi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Un Brexit fără acord poate duce la 12.000 de concedieri în România

Redacția

Pandemia a scos România din gurpul țărilor cu venituri mari

Redacția

„Săraci“ cu conturi grase la bănci primeau pomană de la stat. S-au huzurit din bani publici în timp ce adevăraţii sărmani au îngheţat în case

Redacția
Încarcă...