Legea energiei electrice si gazelor naturale a fost adoptata, ieri, de Camera Deputatilor, for decizional, cu 186 de voturi „pentru“, 3 „impotriva“ si 7 abtineri, actul normativ reglementand liberalizarea pietei energiei, dar si cresterea etapizata a preturilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
Presedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat in plen, la momentul dezbaterilor, ca noua lege a energiei „elimina fenomenul «baietilor destepti»“ si ca se renunta la tarifele preferentiale pentru consumatorii finali, dar instituie odata cu liberalizarea pietei si o serie de masuri pentru protejarea consumatorilor casnici. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, l-a intrebat pe ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, cum va rezolva aceasta lege problema contractelor cu „baietii destepti“, dar si cum ii va afecta liberalizarea pretului la gaze pe consumatorii casnici. „Pot sa va asigur ca pana la sfarsitul acestui an va exista o piata concurentiala in Romania, pot sa va garantez acest lucru (…) Despre anularea contractelor existente, nu pot sa va promit astazi, rezultatul il veti vedea in perioada urmatoare“, a raspuns Chitoiu.
In plus, el a precizat ca liberalizarea pretului la gaze va avea impact in prima instanta asupra consumatorilor non-casnici, incepand cu decembrie 2012, iar pentru consumatorii casnici incepand cu 2013 pana in 2018. „Vor fi transe in asa in fel incat sa fie suportabile“, a sustinut ministrul Economiei. De asemenea, Chitoiu a aratat ca pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxa suplimentara pentru companiile de profil cu „profituri exceptionale“. In plus, ministrul a precizat pana la sfarsitul acestui an va fi pusa la punct o noua lege privind cuantumul redeventelor. Ministrul Economiei a subliniat ca Romania are termen pe 15 iunie sa prezinte un raspuns cu privire la adoptarea legislatiei care sa duca la liberalizarea pietei energiei institutiilor internationale fata de care sunt angajamente asumate pe acest domeniu. Comisia de industrii a Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, raportul la Legea energiei, presedintele Comisiei, Iulian Iancu, declarand ca incepand de la aparitia acestei Legi „baietii destepti dispar ca urmare a constrangerilor impuse“. Iancu a spus ca producatorii de energie sunt obligati sa puna in piata in mod transparent, nediscriminatoriu si concurential intreaga cantitate de energie electrica sau de gaz natural. „Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfasura in spatele usilor inchise. De asemenea, exista o prevedere expresa legata de furnizarea ca si procent care ii ramane furnizorului. Aici am avut in vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnica. Acela a fost luat ca reper si atat el este lasat furnizorului, diferenta oricat ar fi ea pana la pretul final este colectata de statul roman“, a spus Iancu, adaugand ca este vorba de un fond de siguranta a sistemului energetic. El a afirmat ca furnizorii vor avea maxim 8% profit din venitul pe energie si restul va fi dus la fondul de siguranta. Iancu a aratat ca in lege sunt prevederi care „se adreseaza consumatorilor vulnerabili“, protejati tinand seama de nivelul de salarii, varsta si sanatate. „Exista reglementari speciale pentru aceste categorii sociale, care vor fi realizate in comun de Ministerul Muncii, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei si Autoritatea de reglementare“, a mai spus Iancu. Legea energiei va fi transmisa presedintelui Traian Basescu spre promulgare.
sursa Ziarul de Iasi