NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Lecție pentru Pantazi și consilierii PSD: CJ Iași a blocat majorarea prețului apei. Șeful ApaVital:”Domnii primari au spus să creștem prețul” (VIDEO)

Intenția ARSACIS de a trece, prin votul consilierilor județeni, majorarea tarifului pentru serviciile de apă și canalizare practicate de operatorul ApaVital, a fost blocată de plenul acestui for. Aleșii județeni au amânat o decizie asupra acestui proiect, invocând că se impune consultarea factorilor de decizie și a beneficiarilor serviciilor.

 

Poziția aleșilor județeni a fost susținută inclusiv de președintele CJ, Maricel Popa și grupul consilierilor PSD. Cei care au atras atenția că majorarea prețului este o greșeală au fost consilierii din opoziție.

Victor Chirilă, președintele ARSACIS, a încercat să determine plenul consiliului să voteze, dar totul a fost în zadar. ”Anual, operatorul alocă 14 milioane lei pentru investiții. Majorarea cu 0,20 lei pentru apă și 0,20 pentru servicii de canalizare/epurare adună încă 10 milioane lei pentru investiții. Înseamnă că încă 10 – 15 sate vor avea apă. Rugămintea ARSACIS este ca acest for să dea un vot pozitiv pentru majorarea tarifului. Asociația este construită pe principiul solidarității, tariful este același pentru toți”, a subliniat vicepreședintele CJ Victor Chirilă, care ocupă și funcția de președinte al ARSACIS Iași.

El a fost contrazis de șeful direct Maricel Popa. ”Eu personal votez abținere. Nu cred că este așa cum spuneți dumneavoastră. Necesitatea de a mări tariful în regim de urgență, îl văd doar dacă sunteți în pierdere. Cred că aveți bani pentru investiții. Eu personal și consilierii PSD se abțin”, i-a transmis președintele CJ șefului de la ApaVital.

Surprinzător, după ce a luat cuvântul, Ion Toma, directorul general al operatorului a lăsat să se înțeleagă că dorința de majorare a tarifului aparține primarilor din județ, care vor investiții în sistemele de alimentare cu apă și canalizare. ”Din masterplan a rezultat un necesar de investiții de 700 milioane lei. Începând cu 2016, noi trebuie să rambursăm până în 2022 aproximativ 2,5 milioane euro creditul care l-am avut cofinanțare la POS. Toți primarii vor investiții, însă le-am spus că puterea noastră descrește odată cu aceste plăți ce trebuie să le achităm. Când au aflat că suntem pe locul 31 la nivel de țară ca tarif, domnii primar au spus „hai să mai creștem prețul”. Nu ApaVital cere această creștere”, a spus Ion Toma, directorul ApaVital Iași.

Consilierul Marius Dangă a venit cu următoarea propunere: ”Eu propun să dăm mandat reprezentantului CJ Iași în AGA ARSACIS să o abțină la vot. Dacă majoritatea primarilor din județul Iași vor decide că se impune majorarea, să își assume creșterea”.

Ultimul cuvânt pe marginea acestui subiect l-a avut Cristian Stanciu, liderul de grup al consilierilor PSD. El a recunoscut nevoia de investiții din județ, dar a spus că o decizie trebuie luată doar după consultarea factorilor de decizie, a celor vizați de această măsură și forurile implicate. ”Cunoaștem nevoia de investiţii a primarilor. Suntem de acord cu investițiile, dar nu prin mărirea tarifelor. Propunerea mea este ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi, să facem consultare cu forurile implicate, cu CJ, Primăria Iași și alții. Subiectul poate inflama populația județului. Trebuie să luăm decizia, astfel încât să discutăm despre o ecuație echilibrată. În consecință, revin cu propunerea de a scoate acest proiect, și să revinim asupra lui numai după consultări. ARSACIS nu va putea face un pas înainte, pentru că nu are decizia Consiliului Județean”, a susținut Cristian Stanciu.

 Cum PMP, PNL și PSD au anunțat că nu votează proiectul, acesta a fost amânat pentru o ședință viitoare. La Pașcani, la propunerea primarului Dumitru Pantazi, proiectul de majorare a tarifului la apă a fost votat la foc automat de consilierii PSD, fără a se ține cont de consultarea celor vizați de această măsură, așa cum s-a decis în plenul Consiliului Județean Iași. Ceilalți aleși au fost împotrivă.

Menționăm faptul că prețul actual practicat de ApaVital este de 6, 26 lei pe metru cub, iar prin proiectul de majorare ar urma să ajungă la 6,72 lei.  

{youtube}352y_4c6Lws{/youtube}

loading...
Advertisements

Related posts

Primăria Pașcani angajează un economist pe perioadă determinată

Răzvan Grecu

Primăria nu vrea să facă “lumină” în afacerea ElectroMagnetica! 1,5 milioane euro pentru 16 străzi. Tătăruși, exemplu de bună practică!

Marius Parteni

Primăria a început curățenia de primăvară în Pașcani

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site