NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Biserica „Sfinții Voievozi” din Pașcani sărbătorește 350 de ani de existență. Vor fi aduse moaștele Sfântului Mitropolit Varlaam de la Mănăstirea Secu

Anul acesta, se împlinesc 350 de ani de la zidirea Bisericii “Sfinții Voievozi” din Pașcani, biserica ctitorită de Vistiernicul Iordachi Contacuzino alături de soția sa Alexandra în anul 1664.  

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”din Pașcani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași în anul 2004.

 „Pe pardoseala bisericii este inscripționat și numele epitropului Mihai Busuioc, cunoscut în amintirile marelui scriitor Mihail Sadoveanu,  ca fiind “Domnul Trandafir”.  Biserica “Sfinții Voievozi” și Palatul “Cantacuzino” sunt singurele vestigii de mare valoare istorică și arhitecturală ce se pastrează în municipiul Pașcani, ce fusese distrus aproape complet în urma bombardamentelor celui de-al doilea Război Mondial. Aici s-au format doi cronicari ai Moldovei: Miron Costin și Ion Neculce. În acest lăcaș de cult au fost botezați Mitropolitul Visarion Puiu și Natan Dreteanu, cunoscut ca “duhovnicul de Pașcani”. La Biserica Monument din Pașcani au slujit preoții: Protoiereu N. Filimonescu, Protoiereu Nicolae Florescu, Protoiereu Constantin Florescu, Preot Petru Pantilimon, Preot Victor Popuțoaia, Preot Protoiereu Mihai Mocanu (cel care a restaurant Biserica), iar în prezent slujește preotul Paroh Eugen Ungureanu și preotul Paroh Ioan Isac”, ne-a redat într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al Primăriei.

La această sărbătoare Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei a dat binecuvântarea pentru a fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Mitropolit Varlaam de la Mănăstirea Secu. Acestea vor fi aduse la Biserica Sfinții Voievozi de către Părintele Stareț a Mănăstirii Secu.

 Programul de desfășurare va fi următorul:

Vineri, 7 noiembrie

Ora 15.00 – Comunicări istorice coordonate de prof. Elena Zanet
Ora 16.00 – Întâmpinarea la poarta de intrare a Sfintelor Moaște ale Sfântului Varlaam

Ora17.00 – Slujba de Vecernie cu litie

 Sambata, 8 noiembrie

Ora 7.00 – Utrenia Hramului

Ora 9.00 – Sfânta Liturghie – pomenirea celor adormiți

Ora 17.00 – Vecernia cu litie

 Duminica, 9 noiembrie

Ora 7.30 – Primirea I.P.S Mitropolit Teofan

Ora 9.00 – Sfânta Liturghie – pomenirea ctitorilor

Ora 13.00 – Plecarea oaspeților

 Citește și {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Tineri atoreni din Paşcani, în pelerinaj la mănăstirea românească din Namur-Belgia

Redacția

Pelerinaj ATOR-Paşcani la mănăstirile din Bucovina

Redacția

Învierea lui Hristos – biruința vieții asupra morții

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site