RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Profesorii, miluiţi în campania electorală cu drepturile câştigate de câţiva ani

Profesorii din judeţul Iaşi vor primi zilele următoare banii pentru manuale, materiale didactice şi alte lucruri necesare la catedră, bani cuprinşi în programul „Dez­voltarea carierei didactice“, finan­ţat din fonduri europene. Această veste bună vine în urma unei întreruperi de patru ani de zile a acestui ajutor.

„Până pe 14 noiembrie ar trebui să vină cei 150 de euro, s-ar putea să fie mai mult, cam 160 de euro. Impor­tant este să se dea, metodologia de acordare se face azi, mâine, apoi se fac statele de plată. Vor primi banii toţi şi s-a propus să fie un cadru mai larg. Pe vechea lege puteai să-ţi cumperi numai cărţi şi trebuia să vii cu acte justificative, se venea cu factura la contabilitate. Acum se vine cu o declaraţie în care justifici pe ce ai cheltuit banii, astfel poţi participa şi la conferinţe sau cursuri de perfecţionare“, a explicat La­viniu Lăcustă, preşedintele Uniu­nii Sindicatelor Libere din Învă­ţământul Preuniversitar Iaşi.

De aceşti bani nu vor beneficia doar dascălii din mediul preuniversitar, ci şi profesorii din me­diul universitar. La nivel de ţară sunt aproape 300.000 de dascăli care vor primi aceşti bani. În anii din urmă, pro­iectul se numea „Suta de euro pentru cărţi“, dar în perioada crizei a fost anulat. Voci din rân­dul sindica­liştilor din judeţ afirmă că aceşti bani vor ajunge luna aceasta, însă mai spre sfârşitul ei.

  

„Prin or­di­nul 58 s-a alocat suma de 50 de milioane de euro pentru dezvol­tarea profesională. Aceşti bani vor ajunge la personalul didactic şi didactic auxiliar în cuantum de 160-166 de euro. După dis­cuţiile care au avut loc între sindicalişti şi Minister s-a stabilit că aceşti bani vor ajunge după jumătatea lunii noiembrie. Am bănuit că este vorba de campania electorală, probabil după ce se termină turul doi vor fi distri­buiţi“, a declarat Mirel Pris­tavu, preşedintele Sindicatului Învăţă­mânt „Spiru Haret“ Iaşi.

Unii profesori consideră că ajutorul ar trebui să vină regulat, şi mai ales să fie inclus în salariu. „Sigur că orice sumă pentru astfel de lucruri este de un real folos. Din păcate, salariile profesorilor sunt foarte mici în comparaţie cu nevoile pe care le au în dezvoltarea profesională. Ei trebuie să fie tot timpul la curent cu noutăţile din domeniu. Depre­cierea materială a funcţiei şi a rolului de profesor este o realitate, şi n-ar trebui să fie aşa. Ei ar trebui să aibă inclusă în sa­lariu constant o sumă pentru aceste nevoi şi nu să aştepte aceşti bani o dată la nu ştiu câţi ani“, a declarat Mihaela Ungu­reanu, directorul Liceului Peda­gogic.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Premii pentru elevii pășcăneni la competiția “Școala MaST – TOP”

Redacția

Elevilor le lipsesc manuale la mai bine de o săptămână de la începerea noului an școlar. Reacția Ministerului Educației

Redacția

Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a reîncep cursurile online

Redacția
Încarcă...