RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Juriștii Primăriei au greșit procedura de evacuare în cazul firmei Legume S.A. controlată de primarul Dumitru Pantazi, printr-un interpus!

 

Legume S.A. a câștigat procesul cu Primăria municipiului Pașcani în care administrația locală solicita evacuarea societății comerciale de pe terenul de 51 de hectare, de la serele din Blăgești. Instanța ieșeană a constatat că juriștii administrației locale nu și-au făcut treaba corect, și au respins solicitarea de evacuare, ca fiind inadmisibilă.

  

 

Conform unor informații din Primărie, acțiunea de evacuare trebuia să fie făcută pe procedura specială prevăzută în codul de procedură civilă, care prevede ca notificarea de evacuare să fie făcută printr-un executor judecătoresc. În schimb, juriștii municipalității au făcut acest demers pe procedură comună din codul civil, fără a face o notificare așa cum prevede legea.

Informațiile nu au fost însă confirmate sau informate de secretarul Irina Jitaru, care a ales să nu răspundă la întrebările adresate pe acest subiect, prin intermediul unui mesaj electronic. A făcut însă declarații în data de 31 iulie 2018, în plenul ședinței de Consiliu Local atunci când susținea că evacuarea Legume S.A. va fi respinsă de instanță pe motiv că ar mai exista un proces pe rol. 

  „S-a mers în instanță pentru sumele datorate privind acest teren care era concesionat de către S.C. Legume SA, aceasta a intrat în insolvență, moment în care s-au sistat toate procesele. Precizez că de acolo  s-a făcut o solicitare ca Primăria Pașcani să transfere, să treacă acel teren în proprietatea lor în Registrul Agricol pentru că au drept de proprietate – o hotărâre judecătorească. Terenul figurează în proprietatea Municipiului Pașcani și acest lucru le-a fost comunicat, iar ei au făcut acțiune în justiție care este în curs de judecare. Dacă s-ar face evacuare, acum judecătorul ar suspenda acțiunea până când se va stabili cine este proprietarul terenului. În momentul de față există un proces care are ca obiect stabilirea dreptului de proprietate. Vom face acțiune și aceasta va fi suspendată”, a spus Jitaru, în 31 iulie 2018.

Legume S.A. are din anul 2018 un nou administrator, în persoana lui Florin Stanciu, nimeni altul decât reprezentantul legal al S.C. Agrocomplex Lunca Pașcani S.A., societate la care primarul Dumitru Pantazi este acționar majoritar.

Imediat după schimbarea acționariatului, Legume S.A. a solicitat Primăriei să îi înscrie dreptul de proprietate al terenului în Registrul Agricol al municipalității. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, societatea a acționat municipalitatea în justiție, însă în februarie anul acesta, judecătorii Tribunalului Iași au decis, pe fond, că cererea Legume S.A. este neîntemeiată.

Legume S.A. a atacat cu recurs această decizie la Curtea de Apel Iași, însă magistrații l-au respins ca fiind neîntemeiat. Decizia este una definitivă.

Societatea Legume S.A. pare a fi controlată din umbră de primarul Dumitru Pantazi, asta deoarece noul acționar al societății este nimeni altul decât Florin Stanciu. Acesta este, întâmplător sau nu, administratorul AgroComplex Lunca Pașcani, societate a cărui acționar majoritar este primarul Dumitru Pantazi.

Noul acționar a negat că ar fi intermediarul prin care primarul Dumitru Pantazi controlează această afacere. „Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

 În schimb, primarul Dumitru Pantazi nu s-a sfiit ca în toamna anului 2018 să declare la televiziunea sa favorită că Legume S.A. este proprietarul de drept al acelui teren, deși procesul nu era finalizat.

„În ceea ce privește societatea Legume S.A., din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa Serviciului Agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietatea, societatea la fel și instanța va hotărâ. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desființează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desființa după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desființa o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut în 2018, Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

 

Related posts

Taxele și impozitele locale nu vor crește în anul 2023 decât cu valoarea inflației, conform legislației în vigoare

Răzvan Grecu

Covor asfaltic și trotuare pe alte patru străzi din orașul Târgu Frumos

Marius Parteni

Primăria Pașcani țintește prin PNRR un parc fotovoltaic, finalizarea Ambulatoriului și extinderea CPU de la Spitalul Municipal de Urgență

Marius Parteni
Încarcă...