NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Joi, 15 august, zi liberă pentru angajații din România

Potrivit Codului Muncii, Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită de creştini în 15 august este zi liberă pentru angajații din țara noastră. Dacă nu acordă salariaţilor liber în această zi, angajatorii riscă amenzi.

 

Românii au parte, anual, de douăsprezece zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează: 1 și 2 ianuarie; prima și a doua zi de Paști; 1 mai; prima și a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului – 15 august; Sfântul Andrei; 1 decembrie – Ziua Națională a României; prima și a doua zi de Crăciun.

  

Legislatia muncii este dură cu angajatorii care le încalcă salariaților dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Există însă și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligati să le acorde zilele libere stabilite de lege. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi intreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.

De asemenea, angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.

Sursa: realitatea.net

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Anul Nou pe stil vechi! Crestinii ortodocsi marcheaza sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare

Redacția

Noul spital din Fălticeni ar putea fi deschis pentru pacienţii cu coronavirus

Redacția

Sapte politisti s-au sinucis in 2012, unii dintre ei din cauza problemelor financiare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site