NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Inspectia Muncii este cu ochii pe angajatorii care nu-si respecta obligatiile fata de salariati

Inspectorii de munca sunt cu ochii pe angajatorii care nu-si respecta obligatiile fata de salariati in zilele caniculare. Angajatorii trebuie sa ia cateva masuri de protectie a lucratorilor, printre care sa le asigure acestora intre 2 si 4 litri de apa in timpul programului, dar si pauze mai dese pentru recuperarea fizica. Inspectorii de munca au inceput deja controloalele, mai ales in randul agentilor comercial care au angajati ce muncesc afara, direct sub razele soarelui.

In astfel de zile caniculare, angajatorii sunt obligati, prin lege, sa ofere lucratorilor conditii cat mai bune de munca. Anagajatii trebuie sa primeasca cel putin 2 litri de apa si sa beneficieze de pauze mai dese in timpul programului. 

Potrivit legii, angajatorii sunt obligati sa respecte cateva obligatii fata de salariati atunci cand temperatura aerului depaseste 37 de grade si indicele de confort termic depaseste 80 de unitati.

  

“Reducerea intensitatii ritmului de lucru, asigurarea unei ventilatii corespunzatoare la locurile de munca, alterarea efortului dinamic, care se produce in timpul lucrului cu un efort static, si alterarea unor perioadea de lucru mai mari cu perioade de repaus.” a declarat George Tanasievici, purtator de cuvant al ITM Iasi.

Advertisements

 

Cei mai afectati de temeperaturile extreme sunt cei care lucreaza direct sub razele solare. Legea prevede chiar si asigurarea de dusuri angajatilor, pentru ca lucratorul sa-si poata reveni fizic dupa ce s-a expus mult timp la soare. Inspectorii de munca au inceput deja controalele in randul angajatorilor.

“Verificam daca se respecta prevederile ordonantei nr. 29/2000 si, bineinteles, acolo unde constatam ca nu se respecta aceste prevederi putem pune sanctiuni contraventionale. Aici putem aminti ca inspectorul de munca da o masura, astfel incat angajatorul sa duca la indeplinire ceea ce prevede ordonanta 99, iar daca angajatorul nu duce la indeplinire aceasta masura stabilita de inspector, poate fi sanctionat contraventional cu o amenda in valoare intre 5.000 – 10.000 de lei. Conform legii 108/1999. 01.09” a mai declarat George Tanasievici.

Advertisements

 In cazul in care angajatorul nu poate sa respecte obligatiile prevazute de lege, actul normativ ii da posibilitatea de a cadea la un acord comun cu reprezentantii salariatilor sau cu sindicatele pentru a stabili alte modalitati de protectie a muncitorilor. De exemplu, programul de lucru poate fi redus, iar acele ore nelucrate sa fie recuperate in zile cu temperaturi medii.

 

sursa 7est.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Oraşul invadat de câini! Cetăţenii se tem pentru siguranţa lor

Redacția

Un loc din România este inclus în lista celor mai frumoase destinaţii din Europa

Redacția

Meniu special de Crăciun, la Cantina Socială din Pașcani

Irina Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site