Fostul premier a incercat sa-si ia zilele chiar in momentul in care politistii venisera la domiciliul sau pentru a pune in executare mandatul de arestare emis de Tribunal. Curtea Suprema l-a condamnat ieri definitiv si irevocabil pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”, pentru fapte de coruptie.
Fostul prim-ministru al Romaniei din perioada 2000-2004 a primit ieri condamnarea definitiva, pronuntata de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”. El este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Aseara, imediat ce politistii i-au adus acasa mandatul de arestare, o ambulanta a parcat la domiciliul sau din strada Zambaccian. Informatii contradictorii arata ca echipa de interventie nu a fost chemata prin serviciul 112. Cateva minute mai tarziu, Adrian Nastase a fost dus la Spitalul de Urgente Floreasca. Imediat s-a aflat si motivul: fostul premier incercase sa-si puna capat zilelor. Incidentul s-a petrecut de fata cu politistii veniti sa puna in executare mandatul de arestare. Nastase le-a cerut permisiunea sa isi ia niste carti din biroul sau. El a profitat de moment si ar fi incercat sa se sinucida cu un pistol. Unul dintre politisti a incercat sa il opreasca, dar fostul premier s-a ranit in zona gatului.
Verdictul medicilor
Adrian Nastase a fost scos din casa pe targa, constient, dar avand ochii inchisi. Era acoperit cu o patura albastra si avea un fular in jurul gatului. La spital a fost vizitat de premierul Victor Ponta, care spunea ca “arata foarte rau”. Ulterior, s-a dovedit ca rana era superficiala si ca starea pacientului este stabila, fiind evaluat de Serban Bradisteanu si de fostii ministri ai Sanatatii Daniela Bartos si Mircea Beuran (acesta din urma a fost acuzat de plagiat in 2003, pe cand era ministru; in 2006 a fost cel care l-a operat de cancer la colon pe Omar Hayssam).
Serban Bradisteanu a declarat la Antena 3, putin dupa ora 1, ca Adrian Nastase era internat la terapie intensiva, stabilizat, si, “foarte probabil, vom intra in operatie in cursul diminetii. Glontul a intrat in regiunea mijlocie a gatului. Nastase e diabetic, cardiac, hipertensiv. E aparent calm, vorbeste”, a mai spus medicul. Anterior, B1TV anunta ca glontul nu a ramas in corp si ca premierul prezenta rani superficiale la gat si la umar.
Cum s-a facut de a ramas Nastase inarmat?
Autoritatile urmeaza sa stabileasca de ce politistii nu i-au retras dreptul la port de arma dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva. Adrian Nastase are o plaga latero-cervicala, aproape de vena jugulara, produsa cu o arma de foc de calibrul 9, au declarat, ieri noapte, pentru Mediafax, surse medicale.
Parchetul instantei supreme a anuntat, miercuri noapte, ca face cercetari in cazul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase, care a avut loc in timpul punerii in executare a mandatului privind condamnarea acestuia la doi ani de inchisoare in dosarul “Trofeul calitatii”. Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost constituita o cauza avand ca obiect incidentul petrecut aseara, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.
Iliescu nu aproba gestul lui Nastase si da vina pe jurnalisti si pe judecatori
Ion Iliescu a declarat ast-noapte la Antena 3 ca “gestul lui Nastase nu e fondat”, si a acuzat “comportamentul inuman din partea justitiei: de ce atita graba sa vina sa il ridice in aceasta seara? S-a fortat nota cu aceasta ridicare imediata”. Iliescu a adaugat ca gestul a fost determinat de doi factori: “pripa nemotivata” si “reporterii ca o haita infometata dupa stiri care au agravat starea de stres. Efectele lor amplifica starile dramatice. M-a impresionat negativ aglomeratia de jurnalisti”. Fostul sef de stat a reluat ideea aparatorilor fostului premier in dialogurile televizate, respectiv ca judecatorii nu au probe pentru condamnarea lui Nastase si ca este vorba de o eroare judiciara.
Ponta: Ma intreb daca Traian Basescu este fericit de aceasta situatie
Venit sa-l viziteze pe Adrian Nastase, premierul Victor Ponta a declarat ca medicii au situatia sub control si ca va astepta pe parcursul intregii nopti vesti despre starea lui Adrian Nastase, intrebandu-se, in acelasi timp, daca presedintele Traian Basescu este fericit de aceasta situatie. Ponta era insotit de sotia sa, Daciana Sarbu.
“Am venit sa vad un om in necaz si voi sta toata noaptea sa astept vesti. Sper ca Andrian Nastase sa isi revina, ma gandesc la copii”, a spus Ponta. El a adaugat ca nu doreste sa comenteze decizia justitiei in cazul lui Nastase.
Raspunzand unei intrebari, Ponta spus ca l-a vazut pe Adrian Nastase. “L-am vazut(…) Arata graoznic, cum poate sa arate un om care s-a impuscat?”, a spus Ponta.
O ora mai tarziu, Antena3 informa ca presedintele Traian Basescu a telefonat la spital pentru a se interesa de starea lui Adrian Nastase.
Membri marcanti ai PSD in periplu la spital
Printre vizitatorii lui Nastase aseara tarziu s-au numarat Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie si europarlamentarul PSD Corina Cretu. Aceasta din urmal e-a spus jurnalistilor ca gestul lui Nastase, la care ea se astepta, a fost facut din demnitate fata de umilintele pe care le-a indurat in ultimii sapte ani. Corina Cretu a afirmat ca este un gest dramatic, “facut din demnitate fata de umilintele pe care Adrian Nastase le-a indurat in ultimii sapte ani”.
Sentinta
Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis in parte recursurile facute de Adrian Nastase si ceilalti inculpati din dosarul “Trofeul calitatii”. Astfel, instanta a casat sentinta din ianuarie prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care este acuzat. Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare. Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si, incepand de aseara, urma sa fie pusa in executare.
Adrian Nastase urma sa fie incarcerat la Penitenciarul Rahova, intrucat acesta este locul de detentie in care sunt adusi condamnatii de pe raza municipiului Bucuresti, a precizat aseara, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Georgiana Gherman. Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis aseara la Tribunalul Bucuresti, in jurul orei 20, mandatele de executare a pedepselor dispuse in acest dosar.
Inca cinci condamnati
In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme. In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase ani de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.
Magistrati: “Coruptie la cel mai inalt nivel”
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in 20 ianuarie 2009, pe Adrian Nastase, in dosarul “Trofeul calitatii in constructii”, fiind acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
“Activitatea infractionala din dosarul «Trofeul calitatii» reprezinta un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti”, si-au motivat decizia de condamnare magistratii de la ICCJ, care au judecat cazul in prima instanta. De asemenea, magistratii notau ca in dosar nu este vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, care pare un fenomen obisnuit in Romania, ci despre punerea la dispozitia lui Nastase a unor fonduri ilicite considerabile – de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestui candidat. Obtinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibila fara implicarea nemijocita in activitatea infractionala a unei institutii publice, conduse de Paula Irina Jianu, “personaj aflat in sfera de influenta” a lui Nastase si a familiei acestuia.
“Prin schema pusa la punct de catre inculpati, campania electorala a inculpatului Nastase a ajuns sa fie finantata de mii de persoane fizice si juridice, participanti la Trofeul Calitatii, dar fara stirea si consimtamantul acestora, fiind evident ca la momentul la care au luat decizia de a participa la aceasta manifestare nu au avut reprezentarea ca, in realitate, ceea ce se va finanta prin taxele platite de ei nu va fi o manifestare animata de scopuri generoase (promovarea si evidentierea calitatii in domeniul constructiilor), ci campania electorala a unuia dintre candidatii la Presedintia Romaniei”, se mai arata in motivare.
Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpatilor este de 69.611.552.132 ROL, constituit din neincasarea taxelor de la participanti (61.549.713.021 ROL) si din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 ROL).
Cel mai inalt oficial politic condamnat pana acum in Romania
“Trofeul calitatii”, un caz mamut care a insemnat audierea a aproximativ 1000 de martori, este primul din cele trei procese in care este inculpat fost premier Adrian Nastase care s-a finalizat. Procesul, referitor la strangerea de fonduri pentru campania electorala a liderului PSD din 2004, Adrian Nastase, s-a incheiat dupa mai multi ani de sincope. Deciziiile definitive in alte doua dosare – “Matusa Tamara” si Zambaccian – inca sunt asteptate.
Din 2005, dosarele referitoare la Adrian Nastase sunt subiect de discutie la Bruxelles, iar Comisia Europeana a facut nu o data referire la solutionarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, in speta fostul premier PSD si fost presedinte al Camerei Deputatilor.
Condamnarea lui Adrian Nastase este o sentinta rara la nivel european pentru un fost prim-ministru, noteaza Agentia France-Presse. De altfel, “Nastase este cel mai inalt oficial politic condamnat pana acum in Romania pentru acte de coruptie”, subliniaza AFP, notand ca fostul premier este considerat de analisti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta. “Fostul premier Adrian Nastase devine primul lider politic roman condamnat la inchisoare dupa caderea comunismului in 1989”, titra aseara si AP.
Foarte putini fosti prim-ministri au fost condamnati la sentinte cu executare in Europa pentru acte de coruptie, noteaza AFP. Fostul premier italian Bettino Craxi a fost condamnat definitiv la inchisoare in anii 1990, dar a fugit din Italia inainte de a ajunge in detentie si a decedat in anul 2000. In Croatia, fostul premier Ivo Sanader este judecat in prezent pentru acte de coruptie si este in arest preventiv. La capatul opus se afla Iulia Timosenko, care ispaseste o sentinta de 7 ani pentru abuz de putere.
Solcanu: “Eu cred ca este vorba despre o eroare juridica”
Ion Solcanu, fostul presedinte al PSD Iasi si un apropiat al lui Adrian Nastase, a declarat ca este “absolut consternat” si “de-a dreptul stupefiat” de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). “Sunt absolut consternat de decizia luata de ICCJ a Romaniei. Eu cred ca este vorba despre o eroare juridica. Exista si erori juridice, chiar daca e un complet de cinci. Oricum, o asemenea lovitura primita de catre familia Nastase va avea reverberatii adanci in politica romaneasca de azi si, in mod sigur, si in perspectiva”, a declarat Ion Solcanu.
Acesta nu s-a sfiit sa-l laude pe fostul premier al Romaniei. Totodata, a spus ca in perioada urmatoare adversarii politici vor specula decizia instantei. “Aceasta decizie va incrancena lupta politica foarte mult in Romania, mai ales in perioada urmatoare. Politicienii nu vor mai avea mama, nu vor mai avea tata. In mod sigur, decizia va fi exploatata politiceste. Pe de alta parte, decizia a fost luata acum, cand USL e la Putere. Oricum, Adrian Nastase va dovedi aceeasi forta ca si pana acum, pentru ca alaturi de el cred ca sunt foarte multi oameni. As indrazni sa spun ca sunt milioane de oameni de partea sa”, a spus Ion Solcanu. Acesta nu a exclus ca intreaga operatiune sa fie o “consecinta a luptelor din interiorul PSD, care au avut loc la un moment dat”.