NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Infractorii români din Italia, organizați în structuri de tip mafiot. Autoritățile din Peninsulă, în alertă

Procurorul general al Procuraturii din Brescia, Pier Luigi Maria Dell’Osso, a declarat, joi, la Alba Iulia, că infractorii români din Italia au evoluat de la simple furturi ingenioase din bănci sau supermarketuri şi până la structuri de tip mafiot care cer taxa de protecţie.

Pier Luigi Maria Dell’Osso a spus, joi, la Alba Iulia, într-o întâlnire cu presa şi procurorii din zonă, că infractorii români din Italia au evoluat de la furturi în care foloseau un buldozer ca să desprindă un bancomat dintr-o bancă sau să intre într-un supermarket şi până la structuri organizate de tip mafiot care cer taxă de protecţie oamenilor de afaceri sau bande care sunt implicate în ciocniri violente pentru supremaţie.

 „Primul val de migraţiune al românilor în Italia, imediat după Revoluţie, în anii 90, a adus cu el pe lângă mulţi români care doreau să muncească cinstit, şi infractori. Această criminalitate românească s-a organizat în timp şi a dovedit imediat că poate să adopte anumite modalităţi de tip infracţional. În acei ani am asistat la infracţiuni care nu făceau parte din cultura infracţională şi din modalităţile de acţiune ale organizaţiilor noastre mafiote”, a spus Pier Luigi Maria Dell’Osso.

 El a povestit cum au existat cazuri în care infractorii români furau buldozere pe care le foloseau pentru a smulge aparatele bancomat din clădirile unor bănci.

 Potrivit procurorului italian, în câţiva ani cazurile au început să se multiplice, în special în zona de nord a Italiei dezvoltată economic, iar de la bănci infractorii români au trecut la supermarketurile cu încasări foarte mari. Şi în cazul supermarketurilor foloseau un mod similar de operare şi, după ce aflau cu ajutorul unor complici unde sunt ţinuţi banii, practic smulgeau cu utilaje „acea porţiune” din clădirea supermarketului.

 „Veneau şi furau o parte din supermarket unde erau banii. Şi tot timpul dădeam de români în urma investigaţiilor. Existau, bineînţeles, şi complici italieni, dar mereu copyright-ul îl deţineau românii”, a explicat Pier Luigi Maria Dell’Osso.

 El a mai spus că, ulterior, bande de români s-au organizat în structuri de tip mafiot, închise, legate cu legea tăcerii şi cu obligaţii de familie, deoarece toţi erau rude între ei sau prieteni.

 Magistratul a adăugat că multe din aceste structuri au fost destructurate în timp de autorităţile italiene, iar faptul că membrii acestora funcţionau ca şi grup organizat mafiot a permis anchetatorilor din peninsulă să aplice legea anti-mafie şi să îi condamne la pedepse mai mari, chiar dacă era vorba doar de furturi şi nu de activităţi ample de criminalitate.

 În prezent, potrivit lui Pier Luigi Maria Dell’Osso, există grupuri sau asocieri de persoane române care au structura mafiotă şi care, spre exemplu, acţionează prin moduri de operare de tip „racket” sau prin escrocări.

 Astfel, infractorii români ajung să ceară taxa de protecţie unor oameni de afaceri, în special oameni de afaceri români care activează în Italia.

 „În prezent, o mafie românească în sensul clasic al termenului se poate spune că nu este identificabilă ca atare şi viceversa, adică există o structură de criminalitate cu elemente de organizare pe bază de legături etnice care e capabilă să creeze fenomene criminale importante, precum escrocarea şi alte infracţiuni tipice mafiote. Şi există variaţii pe această temă pe care noi nu le-am avut în Italia”, a mai spus Pier Luigi Maria Dell’Osso.

 Procurorul general al Procuraturii din Brescia, Pier Luigi Maria Dell’Osso, s-a aflat, joi, într-o vizită la Alba Iulia unde a avut o întâlnire cu procurorii de la parchetele din Alba, Sibiu şi Hunedoara, aflate în raza de competență a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Pier Luigi Maria Dell’Osso este unul din procurorii italieni cu o bogată activitate desfăşurată în lupta cu organizaţiile mafiote din Italia, conducând în timp mai multe structuri de luptă împotriva criminalităţii organizate sau a corupţiei.

 sursa www.7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Decizia procurorilor în cazul accidentului de la Miroslovești, în care un autocamion a lovit un autocar plin cu turiști din Ucraina

Teona Gherasim

Studentul care și-a măcelărit colegii, închis pe viață! Mărturia supraviețuitorului

Redacția

Pășcănean arestat după ce a comis mai multe infracțiuni la regimul rutier

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site