NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Impozitarea bacşişului: cine câştigă şi cine pierde

Fiscalizarea bacşişului vine cu o serie de avantaje pentru clienţi şi angajaţi, însă cel mai mare câştigător este statul, pentru că cei care primesc ciubuc vor fi impozitaţi.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici este la a doua încercare de a fiscaliza bacşişul în România, după un eşec răsunător în anul 2015, când s-a renunţat în numai câteva săptămâni la această măsură, din cauza unor prevederi absurde. De exemplu, atunci, angajaţii erau obligaţi să declare câţi bani au în buzunare, la sosirea la serviciu. Noua legislaţie privind fiscalizarea bacşişului va fi aplicată de la 1 octombrie, dacă va fi adoptată, şi vine cu o serie de avantaje şi dezavantaje, pentru toţi cei implicaţi: clienţi, angajaţi şi firme, dar mai ales cu avantaje pentru stat.

Clientul

 Pentru client, principalul avantaj al noilor reguli este că bacşişul va continua să fie opţional. Ministerul Finanţelor a menţionat în mod expres că este interzis ca operatorii economici să condiţioneze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Clientul va primi o notă de plată şi va putea alege nivelul bacşişului, care poate varia între 0% şi 15%. De asemenea, un avantaj va fi faptul că un client va putea plăti şi bacşişul cu cardul, astfel că nu mai trebuie să ducă grija numerarului.

 Pe de altă parte, însă, un studiu al Universităţii Cornell din SUA arată că un client dă bacşiş mai mare când plăteşte cu cardul la restaurant decât când plăteşte în numerar. Aşadar, românii ar putea deveni mai darnici cu ciubucul, atunci când vor plăti cu cardul, ceea ce se va resimţi nu în buzunare, ci în extrasul de cont de la bancă.

Angajatul

Angajaţii care primesc bacşiş pot beneficia de pe urma fiscalizării lui, dar au, de asemenea, şi o serie de dezavantaje. Mai precis, reglementarea bacşişului ar conduce la venituri declarate mai mari la nivelul celor care lucrează în sectorul HoReCa, sunt de părere specialiştii firmei de consultanţă Deloitte. Astfel, veniturile din bacşiş devin transparente şi vor facilita, spre exemplu, obţinerea unui credit bancar.

Totodată, angajaţii pot beneficia de pe urma plăţii cu cardul. „Acum, mulţi dintre ei nu primesc bacşiş dacă plata e făcută cu cardul de serviciu sau dacă lucrează la un eveniment mai mare plătit prin ordin de plată. Practic consumatorii trebuie să dea bani cash din buzunar pentru că restaurantele rar acceptă bacşiş pe card. Se poate plăti bacşişul şi acum pe card, dar e extrem de complicat pentru angajator să diferenţieze veniturile angajatului de cele ale firmei. În condiţiile în care se poate face uşor plata pe card, angajaţii primesc bacşişuri mai mari”, este de părere Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe.

Articol integral pe www.adevarul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Ajutoare de urgenţă pentru familii şi persoane singure, aprobate de Executiv

Redacția

Apar 11 noi tipuri de salarii minime, în funcție de studii. Cel mai mare salariu minim ajunge la 4 460 de lei

Redacția

Loteria fiscală pentru bonurile din iunie va fi organizată duminică, 16 iulie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site