RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD

Groază, durere şi neputinţă. Asta au simţit ieri colegii membrilor echipajului elicopterului SMURD care s-a prăbuşit la marginea unei păduri din Republica Moldova.  

Tragedia care zguduie acum Iaşul vine la exact zece ani de la o alta: prăbuşirea elicopterului SMURD lângă aeroportul din Iaşi, în 2006. Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat ieri, în limita decenţei, să ia legătura cu apropiaţi şi colegi ai piloţilor şi cadrelor medicale care şi-au pierdut viaţa: cei mai mulţi erau blocaţi, sugrumaţi de durere, unii plânşi, nefiind capabili să spună prea multe. Toţi cei patru erau oameni căsătoriţi, cu unul sau doi copii mici care îi aşteptau ieri acasă, unii aşteptându-i în continuare şi azi. Poate şi mâine, şi poimâine… Cum a fost posibilă tragedia? Cele mai multe ipoteze au legătură cu condiţiile meteo, cu plafonul de nori foarte jos, experienţa mare a pilotului excluzând multe din celelalte variante posibile.

Primii fiori reci au fost simţiţi la ISU Iaşi exact la ora 14.17, când conducerea a fost informată de către omologii din Republica Moldova despre faptul că elicopterul SMURD nu mai apare pe radar, ultima oară fiind detectaţi undeva în raionul Cantemir, în dreptul Bârladului. Cei de laISU Iaşi sperau că este doar o defecţiune a radarului.

  

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au sunat pe şeful instituţiei la ora 14.49, când autorităţile din ţara vecină se deplasau spre presupusul loc al prăbuşirii.

Vocea comandantului tremura: „Nu ştiu nimic acum. Se pare că… este o informaţie din Republica Moldova, cum că un primar de undeva dintr-o zonă din localitatea Haragâş, cam aşa ceva, că ar fi văzut un elicopter. Acum eu nu am confirmarea că este al nostru sau nu. Oricum, cert este că elicopterul nostru e pe teritoriul Republicii Moldova. Elicopterul roşu… Doi piloţi şi două persoane medical, este echipajul standard. Dar nu avem confirmarea încă. Noi ţinem legătura cu cei de la Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, care vor ajunge la locul evenimentului. Era plecat la un caz din Republica Moldova, însă era la un caz al lor. Când elicopterul intră în Moldova, coordonarea o fac ei de acolo. Elicopterul a plecat din Iaşi în jur deora 9. Ei trebuie să ajungă acum la faţa locului..“, a spus colonelul Adrian Apostol, şef interimar al instituţiei.

După alte zece minute, informaţia că elicopterul prăbuşit este din Iaşi a căzut ca trăsnetul, iarApostol nu a mai răspuns la telefon. Era clar. Membrii echipajului au murit în urma prăbuşirii:comandorul Doru Ga­vril, în vârstă de 53 de ani, copilotul Voi­cu Şocae (36 ani), medicul Mihaela Dumea (39 ani) şi asistentul Gabriel Sandu (40 ani).

Terifiante au fost momentele în care cunoscuţii celor patru membri ai echipajului au auzit în direct, prin posturile TV basa­rabene, scenele de groază de la locul tragediei povestite de martori:părţi din corpurile echipajului se aflau împrăştiate pe o distanţă mare, chiar şi prin copaci.Resturile au fost carbonizate în urma a trei explozii ale rezervoarelor.

Primarul unei localităţi din apropiere ar fi văzut elicopterul zburând la mică altitudine. „Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţă. Da, m-am speriat, s-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că sunt multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare. A fost un sunet straniu. Am ieşit afară să vedem ce se întâmplă, iar oamenii erau speriaţi“, a spus acesta.

„Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut la marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadionul din apropiere, avea viteză, dar zbura normal“, a mai descris un martorsituaţia de acolo.

Spre seară, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a oferit detalii cu privire la mi­siunea în care era plecat elicopterul, în Republica Moldova. În acesta era specificat că, la ora 14.24,Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operaţional de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care zbura pe teritoriul ţării vecine

În jurul orei 15, cei din Republica Moldova au informat Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi căepava găsită aparţine elicopterului SMURD Iaşi, iar cele patru persoane aflate la bord sunt decedate.

„Referitor la misiunea elicopterului, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, din Republica Moldo­va, unde a aterizat la ora 11. La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie, pe care a transferat-o la Chişinău. După predarea pacientei, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou, în jurul orei 13.10, către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani, cu accident vascular cerebral (un cetăţean american – n.r.). Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul“, se arată în comunicatul de presă remis de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, în jurul orei 16, procurorii Parchetului Militar au mers la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi, unde au sigilat biroul comandorului Doru Gavril.

După două ore, reprezentanţii Parchetului au emis un comunicat de presă, anunţând că a fost deschis în acest caz un dosar penal. „Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă“, au precizatreprezentanţii Par­chetului Militar Iaşi.

Aseară, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmau să se deplaseze în Republica Moldova pentru a colabora cu autorităţile de aici în privinţa anchetei.

Colegii medicului şi asistentului de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ au auzit ce s-a întâmplat de la televizor, însă nu le-a venit să creadă nicio clipă, decât târziu, că ar fi vorba despre colegii lor care dimineaţă plecaseră cu elicopterul în Republica Moldova.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au cerut opinia câtorva specialişti în privinţa ipotezelor care ar sta la baza prăbuşirii aeronavei.

Accidentul a avut loc chiar dacă la manşă se afla un pilot experimentat, şeful Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, cu 20 de ani de experienţă în spate şi cu peste 4.000 de ore de zbor la activ. De asemenea, elicopterul este un aparat de zbor performant, conceput special pentru zboruri dificile pe timp de noapte şi zi, care putea activa lejer în condiţii de vânt puternic, precipitaţii abundente sau ceaţă densă.

Firma producătoare spune că modelul EC 135, similar cu cel prăbuşit, asigură un sfert dintre transporturile de urgenţă la nivel mondial.

Modelul de elicopter EC 135 este cel folosit la nivel naţional de către serviciul de intervenţie SMURD.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Femeie accidentată pe trecerea de pietoni pe strada Moldovei

Teona Gherasim

În 2012 un procuror pășcănean la 1.055 de dosare. S-au înmulțit cazurile de evaziune fiscală

Oana Cordoneanu

Țigări de contrabandă descoperite la un șofer, pe raza comunei Miroslovești

Redacția
Încarcă...