RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Și România și Republica Moldova sunt în doliu după tragedia cu elicopterul SMURD

Cei mai înalţi oficiali ai statului au transmis ieri mesaje referitoare la tragedia de la Haragâş. Klaus Iohannis: „Condoleanţe familiilor“

 

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care transmite condoleanţe familiilor celor care au decedat în accidentul aviatic din Republica Moldova.

  

„Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!“, a scris preşedintele.

Dacia Cioloş: „Am cerut celulă de criză la MAI“

Dacian Cioloş a declarat ieri că, imediat după prăbuşirea elicopterului, i-a cerut ministrului de Interne, Petre Tobă, formarea unei celule de criză la MAI şi a vorbit cu omologul său moldovean,Pavel Filip, care l-a asigurat de tot sprijinul în desfăşurarea unei anchetei comune.

„Transmit condoleanţe familiilor victimelor tragicului accident. Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere şi funeralii. Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne şi să organizeze recuperarea şi repatrierea celor decedaţi“, precizează Cioloş.

Şeful Executivului a confirmat că a avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care l-a asigurat de tot sprijinul în desfăşurarea anchetei. De asemnea, potrivit sursei citate, procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedaţi. Cioloş a vorbit şi cu procurorul general adjunct al României, care l-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în ancheta care investighează cauzele accidentului.

„Două laboratoare criminalistice româneşti, cu echipele aferente, sunt pregătite şi se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la faţa locului şi să participe activ la anchetă, alături de specialiştii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părţi va fi semnat“, mai spune premierul.

Raed Arafat: „Rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi“

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, condoleanţe familiilor victimelor care se aflau în elicopterul care s-a prăbuşit în Republica Moldova, menţionând că s-a lucrat mult pentru ca proiectul cu Republica Moldova să fie implementat.

„Condoleanţele familiilor şi prietenilor colegilor noştri pe care i-am pierdut astăzi în tragicul accident! În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri şi ne întrebăm oare ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm, însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime şi rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi în misiuni de salvare. Nu avem de unde să ştim când astfel de tragedii urmează să se întâmple, altfel poate am fi făcut totul să le prevenim“, a scris Arafat.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Un cunoscut inginer de la RAR Iași a murit ieri în accidentul din Nisiporești

Redacția

27 de elemente de muniție descoperite la Soci

Redacția

Klaus Iohannis, de Ziua Veteranilor: Le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic

Redacția
Încarcă...