RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Hotărârea Consiliului Local ce anula datoriile AgroComplex Lunca S.A. nu a fost vizată de legalitate de secretarul instituției. Prefectul așteaptă punctul de vedere al acestuia pentru a se pronunța!

La două luni de la adoptarea hotărârii prin care firma familiei primarului Dumitru Pantazi era scutită de la plata unei datorii, aceasta ar putea fi atacată în contencios administrativ de prefectului județului Iași.

Este vorba despre hotărârea 25/2014, prin care Consiliul Local își însușea un raport de expertiză contabilă extrajudiciară. Conform acesteia, datoria de 27 de miliarde de lei vechi pe care AgroComplex Lunca S.A. o datora către bugetul local a fost ștearsă din evidențele contabile ale Primăriei, deoarece expertul angajat de administratorul public Gică Zanet a constatat că respectiva firmă nu datora niciun ban la bugetul local.

  

Problemele au apărut ulterior. Secretarul Mircea Zuzan care avizase de legalitate proiectul de hotărâre prin care se însușea raportul, a refuzat să contrasemneze de legalitate și hotărârea de Consiliu Local, deoarece aleșii au adoptat un articol din care reiese că justiția poate fi substituită de opinia unui expert și de votul politic al unor consilieri locali.

Articolul 2 al respectivei hotărâri prevede că „Serviciul de Taxe și Impozite Locale, respectiv Serviciul de Buget, Financiar, Contabilitate din cadrul  aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Pașcani vor pune în concordanță datele înregistrate în evidența fiscală, respectiv datele existente în evidența contabilă cu datele referitoare la creanțele cuvenite bugetului local rezultate din raportul de expertiză contabilă extrajudiciară însușit potrivit articolului 1 din prezenta hotărâre”.

Situația a degenerat ulterior între reprezentanții executivului. Conform unor surse bine informate, secretarul Mircea Zuzan i-ar fi replicat următoarele administratorului public Gică Zanet, când a fost chestionat de ce nu  a contrasemnat de legalitate hotărârea: „Eu nu am intrat în pușcărie pe vremea lui Rățoi și Crăciunescu, și vreți să intru acum?”.

Odată cu adoptarea hotărârii de Consiliu Local, procesul pe care Primăria municipiului Pașcani l-a intentat societății Agrocomplex Lunca SA pentru recupereare debitului de 27 de miliarde de lei vechi nu mai are niciun temei. Tocmai de aceea, probabil, primarul nu a dispus transmiterea către Curtea de Apel Iași a documentelor cerute de magistrați, astfel că aceștia din urmă au suspendat procesul în conformitate cu art. 155 ind.1 Cpc.

Nici Vasile Haldan, președintele de ședință,nu a semnat hotărârea așa după cum prevede Art. 47 din Legea 215/2001: „Hotărârile consiliului local se semnează de președintele de ședință, ales în condițiile prevăzute la art. 35, și se contrasemnează, pentru legalitate, de către secretar. În cazul în care președintele de ședință lipsește sau refuză să semneze, hotărârea consiliului local se semnează de 3-5 consilieri locali”.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iași a confirmat această situație: „Hotărârea nu a venit contrasemnată de legalitate de secretarul Consiliului Local, însă până acum nu am primit din partea sa un raport de nelegalitate. În acest moment între cele două instituții se poartă o corespondență pentru a se vedea exact de ce nu au semnat și care este situația cu respectiva hotărâre”, ne-a declarat Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Contactat telefonic secretarul Mircea Zuzan a declarat că este posibil să fie o omisiune și că el nu a purtat nicio discuție pe această temă cu administratorul public Gică Zanet.

Și Vasile Haldan neagă că nu ar fi semnat această hotărâre susținând că el își aminteste că a semnat toate documentele ce i-au fost înaintate.

Menționăm că pe site-ul Primăriei această Hotărâre este singura, în afara celor ce stabileau componența Consiliilor de Administrație ale societăților din subrdinea Consiliului Local și care au fost deja atacate de prefect în instanță, care nu este contrasemnată de legalitate de secretarul Mircea Zuzan și nu poartă semnătura președintelui de ședință.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pantazi mai important ca Orban! A primit doar avertisment pentru că nu a purtat mască la dezbaterea pe tema investițiilor în rețelele de apă

Răzvan Grecu

Miercuri apa va fi oprită în Blăgești și în mai multe comune din zona Pașcani

Redacția

Efectele ploilor torențiale din ultimele zile în Pașcani și împrejurimi. Cod portocaliu până sâmbătă, orele 16.00

Marius Parteni
Încarcă...